Vaihtoehtona pakettiauto

Olen vuosikausia etsinyt itselleni kotia. Miten se koti sitten määritelläänkin. Minulla on 20 vuoden aikana ollut 20 osoitetta ja 7 eri paikkakuntaa. Yhdessä välissä myös vierailin 1,5 kk ulkomailla.

Vuonna 2011 ydinperheellisenä hankimme ensimmäiseksi omistusasunnoksi ison rivitalon. Asunnon koon ja pohjan tuomien rajoitteiden myötä vaihtoehtoina olivat isot omakotitalot taajama-alueen läheltä, mutta silti maalta. Sitten kun pääsi asumaan isoon kolmikerroksiseen omakotitaloon, alkoikin lähteä ajatus pienemmästä

Mökki

Ei kun vielä pienemmästä…

Minitalo

(tässä välissä kaksi miestä on jo juossut karkuun)

Ei kun vielä pienemmästä…

KIVIJALKA SITOO

Kun on muuttanut parhaimmillaan 4 kertaa vuodessa, alkaa mielessä jo heräämään kysymys ”Onko tässä mitään järkeä?”.
 
Jos asunnossasi käytät päivät miettien ”Mä haluan mennä tuonne ja tuonne ja kokeilla tätä. Oih, tuokin näyttäisi niin kivalta!”, mutta et voi toteuttaa niitä, koska asuntosi syö rahaa, eikä julkinen kulje sinne, minne haluaisit mennä, niin onko se elämää vai pelkkää haaveilemista.
 
Jos et osaa olla paikallasi, niin olisiko niin hullua, että koti kulkee mukanasi..?

Koti pakettiautossa

”Vanlife” on jo ilmiöksi muodostunut elämäntapa, jossa muutetaan pysyvästi asumaan pakettiautoon, joka on eristetty ja rakennettu elämiseen sopivaksi. 

Eläminen pakettiautossa ei näillä leveyspiireillä ole varmastikkaan helppoa, siitä pitää huolta jo pelkästään Suomen lämpötilat. Moni suuntaa pakullansa elämään lämpimämpiin maihin kuten Etelä-Eurooppaan tai asuu pakussa vain kesän ja muuttaa talveksi taas normaaliin asuntoon.

Mutta voisiko pieni epämukavuus tuoda Suomessakin elämään enemmän sisältöä?

Ymmärrän, että monille tällainen tapa asua ei ole vaihtoehto. On puolisoa ja perhettä, työpaikkoja ja kouluja kiinteällä toimipaikalla. Tällöin on hankalaa pakata monen ihmisen elämää muutamaan neliömetriin. Ahdasta tulisi huonolla säällä. Olen myös itse varautunut siihen, että muuttaminen pakettiautoon tarkoittaisi sitä, että sinkkuelämästä tulisi todennäköisesti pidempi ajanjakso, kuin olin ajatellut. Minun on hankala nähdä tavallista suomalaista miestä pakettiautossa ja luopumassa tvstä, jääkaapista ja kuumasta suihkusta. (Tosin saahan pakuun nämäkin, mutta…)

"Aiotko sä kiertolaiseksi?"

Sosiaalisen paineet asua kuten ”normaalit ihmiset” ovat aika korkeat. Kuhan vähintäänkin on kerrostaloasunto ja kiinteä osoite, niin on kunnon kansalainen. Kaikki joilla ei ole kiinteää osoitetta ovat asunnottomia. Kaikki asunnottomat ovat kerjäläisiä, alkoholisteja, luottotiedottomia, huumeiden käyttäjiä ja kakkosluokan kansalaisia. You know what i mean…

Tällaisten olettamuksien takia monikin vaihtoehtoisista asumismuodoista haaveileva saattaa jopa haudata haaveensa. On liian pelottavaa erottautua massasta vaikka ajatus houkuttelisikin.

Meillä ei myöskään yhteiskunta kannusta elämään ”omanlaista elämää”. Yhtä massaa kun on helpompaa ohjailla valtiovallan tasolta kuin yksittäisiä kansalaisia, joilla on erilaisia tapoja ja ajatuksia. Siksi erilaisista vaihtoehtoisista asumismuodoista on tehty vaikeita tai liki mahdottomia toteuttaa, sillä valtion agendassa ei ole sijaa sille, että ihmiset vähentäisivät työntekoa ja alkaisivat nauttimaan enemmän vapaa-ajasta kulutustaan pienentämällä.

mielikuvat asumisesta

Vanlife- elämä ei varmastikkaan ole helppoa. Tässä omat listaamani plussat, miinukset ja kysymysmerkit, millaiseksi ajattelen elämisen pakussa mahdollisesti muodostuvan.
 
PLUSSAT
 

– Liikkumisen vapaus
– Asunto ja auto samassa (edullisuus?)
– En maksa turhista mukavuuksista ylimääräistä
– Mahdollisuus monipuolistaa yritystoimintaa
– Ei tarvitse maksaa yöpymisestä reissuilla
– Pitkätkin matkat mahdollisia

 
MIINUKSET
– Talvella lämmitys
– Mahdolliset suuret huollot
– Ilkivalta tai murtautumisyritykset
– Pyykin kuivatus kostealla kelillä.
– WC-toiminnot

 

Olen erilaisista minitaloratkaisuista haaveillut monia vuosia. Vasta kuitenkin nyt alan olla lähellä jo sitä ajatusta, että siitä voisi tulla mahdollista pakettiauto-asunnon myötä. (Vaikka onhan tämä minun 20 neliön asuntokin jo monella mittapuulla minikoti).

 

Oletko sinä haaveillut muuttavasi pakettiautoon?
Oletko toteuttanut unelman?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *