Etusivu > Arkisto > Saako minimalisti kuluttaa?

Saako minimalisti kuluttaa?

Ostolakot ovat nykyään yhtä arkipäiväisiä uuden vuoden lupauksia kuin painonpudotuskin. Mutta saako minimalisti kuluttaa? Mitä minimalisti saa kuluttaa? Tarvitseeko minimalisti mitään? Onko minimalisti aina ekologisesti suuntautunut, joka ostaa luomua tai luonnonmateriaaleista valmistettuja tuotteita? Onko minimalisti aina samalla vegaani?

Tämmöisiin kysymyksiin ja ihmisten mietteisiin olen törmännyt useamman vuoden minimalismi-matkallani. Kaikki ajatukset ovat hyvin äärilaidoilla meneviä ja sortuvat liikaa niputtamaan yksilöitä samaan ryhmään. Minimalisteja on yhtä monta erilaista kuin on ihmisiä, jotka minimalismia harjoittaa.

Käyn nyt vähän omalta osaltani läpi, mitä minä kulutan.

minimalismi, vapaus, taloudellinen vapaus, minimalisti,

Saako minimalisti kuluttaa?

Jos jotain olen matkallani oppinut, niin kuluttaminen on ihmisillä vakio. Sitä voi vähentää, mutta ei kokonaan poistaa. Emme ole omavaraisia juuri mistään. Sitä paitsi, jos haluat elää ja kokea asioita, sinun käytännössä on pakko kuluttaa, tavalla tai toisella. Mikään ei ole ilmaista. Moni asia saattaa toki olla edullista ja ne tuntuvat alkuinvestointien jälkeen liki ilmaisilta jatkossa.

Emme kuitenkaan ole buddhalaisia munkkeja, jotka saavat tarvitsemansa ruoan lahjoituksina kyläläisiltä ja elävät mietiskellen. Olemme ihmisiä, jotka haluavat elää ja nauttia.

Me tarvitsemme katon päämme päälle, terveellistä ruokaa, kuivat vaatteet ja turvallisen ympäristön. Käytännössä ihminen kuin ihminen pärjää (huom. selviytyy) näillä jo hyvin pitkälle. On olemassa näin askeettisia minimalisteja, mutta se on helpompaa etelänmaissa, jossa ei tarvitse potea kylmyyttä.

Jos kuitenkin haluat kokea elämyksiä ja elää muutenkin kuin neljän seinän sisällä, sinun pitää kuluttaa jotain. Näistä muodostuu sitten erilaisia minimalistisia suuntia ja tästä syystä ei voida tarkkaan määritellä, montako tavaraa minimalistilla saa olla, sillä ne vaihtelevat niin perhetilanteesta, asumismuodosta kuin harrastuksista riippuen.

Onko minimalisti aina ekologinen / vegaani tms?

Minimalisti ei ole vättämättä minkään muun aatteen edustaja. Minimalismista kiinnostunut voi esimerkiksi rakastaa autourheilua, syödä lihaa tai matkustaa lentokoneella useamman kerran vuodessa. Minimalisti saattaa ostaa vaatteensa lapsityövoimalla tuotetuista maista.

Minimalistinen elämäntapa yleensä kuitenkin on ekologisempi kuin keskimääräisen kuluttajan, sillä minimalisti ei koe tarpeekseen kuluttaa turhaan, yleensä tavaraan, vain hetken mielijohteesta. Ostoja harkitaan tarkemmin ja hankitaan vain tarpeeseen. Näin oma arkinen hiilijalanjälki voi olla pienempi, jos suljetaan harrastukset pois laskuista.

Itse esimerkiksi pohdin ekologisuutta ja eettisiä arvoja. Mutta en ole pyhimys. Vaakakupissa painaa niin hyödykkeen käyttöarvo, kuin kustannus. Esimerkiksi ei ole olemassa eettistä ja ekologista, sekä kevyttä makuupussia, joka sopisi omalle budjetilleni. Kunnon makuupussi mahdollistaa minulle kuitenkin luontoelämykset. Näissä asioissa olen joutunut tekemään poikkeuksia. Niinpä ostin kevyen untuvamakuupussin polyesteri(muovi)kankaalla. Harkitsin tekeväni itse villasta jotain, mutta en olisi millään saanut sen pussin painoa tarpeeksi alas.

Kulutus on vakio

Moni minimalisti vaihtaa omat kulutustottumuksensa tavaran sijasta palveluihin. Esimerkiksi itse käytän kohtalaisen paljon ravintolapalveluita. Nautin hyvästä ruoasta ja juomasta. 
 
Käytän rahaa myös matkusteluun tai tavaroihin, jotka mahdollistavat budjettimatkailun. Hyvillä varusteilla, joilla pärjään sekä kesällä, että talvella, säästän majoitus- ja ruokakustannuksissa, jolloin minun on mahdollista nauttia reissusta pidempään tai tehdä jotain sellaista, mihin ei olisi muuten varaa.
 
Kulutan myös toki peruselämiseen tarvittavia asioita, kuten vaatteita ja kosmetiikkaa, mutta normaalikuluttajaa minimalistisemmin.
 
Mihin sinä kulutat? Oletko miettinyt omaa kulutuskäyttäytymistäsi?