Ylöskirjatut tavoitteet – Miksi ne ovat niin tärkeitä?

Aloitan tämän artikkelin kliseellä: Jos sinulla ei ole tavoitteita, et voi koskaa saavuttaa mitään merkittävää elämässäsi. Ilman tavoitteita sinulla ei ole suuntaa ja ilman suuntaa pysyt paikallasi. Tavoitteiden asettamisen suhteen kannattaa olla tarkkana, sillä ne todellakin ohjaavat meidän elämäämme.

tavoitteiden asettaminen

Tavoitteiden asettamiseen kuuluu muutama perussääntö, joita ilman tavoitteeseen pääseminen on pirun hankalaa.

1. Ilmaise tavoitteesi positiivisessa muodossa

Kun asetat tavoitteita, kerro mitä haluat. Jätä negatiiviset asiat mainitsematta, eli ne, joita et halua. Kuvaile se fiilis ja tunnetila, mitä voit saavuttaa, kun pääset tavoitteeseesi. Jos tavoite on sellainen, että se ei herätä tunteita, mietin onko se silloin tavoiteltava asia ollenkaan.

Ilmaise tavoitteesi siis muodossa ” Haluan kerätä 100 000 euron varallisuuden”

2. Sinun määrittelemäsi tavoite

Tavoitteita ei tule muodostaa muita varten. Ne pitää lähteä sinusta itsestäsi, koska vain sinä voit kontrolloida omaa tapaa ajatella, toimia ja tehdä päätöksiä, jotka vievät sinut tavoitetta kohti. Tavoitteisiin pääseminen vaatii kykyä ottaa vastuuta omasta elämästään ja muiden kontrolloinnin alaisena olet myös tietyllä tavalla muiden vastuulla ja holhouksessa. Jos tavoitteesi ei ole sinun kontrollissa, kuinka voisit saavuttaa sen?

Tavoitteen tulee innostaa ja inspiroida sinua!

3. Yksityiskohtaisesti laadittavissa

Jos tavoitetta ei ole määritelty tarkasti, mistä tiedät, milloin olet sen saavuttanut? Hyvä tavoite on aina tarkasti määritelty. Se sisältää tavoitteen, aikataulun, tavoitteeseen pääsemisen herättämän fiiliksen ja välietappeja. Tavoitteen kuuluu olla järkevä haaste; sellainen, että se puskee eteenpäin, mutta ei ime kaikkia mehuja. Matkan varrelle kuuluu myös kivikoita, se kuuluu asiaan. Ihminen ei osaa lentää linnuntietä.

4. Eettinen ja ekologinen

Tavoite ei saa vahingoittaa sinua itseäsi tai muita ympärilläsi olevia. Kysy itseltäsi : ”Millä tavoin tämä vaikuttaa positiivisesti elämääni?” ja ”Onko tämä hyväksi minulle tai ympärilläni oleville?”. Mikäli tavoitteesi tai sinne pääseminen käyttää hyväksi muita, vahingoittaa luontoa tai on ei muuten kestä päivänvaloa, kannattaa harkita uudestaan. Rahaa saa monin verroin helpommin, kun pyrkii olemaan nöyrä ja muut huomioon ottava, kuin itsekäs mulkku.

5. Toista tavoitetta itsellesi

Jotta tavoitteet voidaan määrittää ja niistä tulee pitkäikäisiä, niitä pitää toistaa itsellensä päivittäin. Kirjoita tavoitteesi ylös. Lue tavoitteesi joka päivä uudestaan ja uudestaan. Näin tavoitteestasi tulee rutiini ja ohjelmoit aivojasi tekemään asioita automaattisesti tavoitteidesi eteen. Tavoitteiden saavuttamisesta tulee helpompaa.

“Fokusoinnin voima perustuu yksinkertaiseen periaatteeseen: mitä enemmän keskityt johonkin, sitä enemmän sitä itsellesi saat.”

– Michael Neill

Visio + tahtotila + strategia = menestys

Visio:           
Tavoite, jonka haluat saavuttaa. Sellainen, joka herättää sinussa intohimoa ja tunteita. Sellainen, jonka voit kuvitella mielessäsi ja kirjoittaa paperille. Lyhyt ja ytimekäs, jota on helppo muistuttaa itselleen. Visio on mielellään yhden lauseen mittainen, joka vastaa kysymyksiin ”Mitä, Miten ja Mihin mennessä?”

 

Esimerkiksi:
”Visioni on saavuttaa 100 000 euron varallisuus (mitä ?), säästämällä ja sijoittamalla asuntoihin (miten?) vuoteen 2030 (mihin mennessä?) mennessä.”

Strategia:     
Toimintaa vision eteen. Suunnitelma, kuinka pääset tavoitteeseesi. Sisältää myös välitavoitteita. On tarpeeksi tiukka, mutta antaa inhimillisen mahdollisuuden hairahtua ja löytää takaisin polulle. Suosi yksinkertaisia kaavoja, kuten prosenteilla ilmaistavia määriä, jotta ne ovat helposti muistettavissa.

Tahtotila:     
Monen taloudellisen menestyksen tiellä on se, ettei ihminen tiedä mitä hän haluaa tavoitteellaan saavuttaa. Se ei riitä, että haluaa saavuttaa 100 000 euroa, vaan sille rahasummalle pitäisi olla joku käyttötarkoitus eli kohde. Muuten tavoitteessa ei yksinkertaisesti ole järkeä.

Monet suosivat tavoitteissaan eläkeikään varautumista, joka on hyvä tavoite, koska tulot tippuvat silloin radikaalisti, mutta vapaa-aikaa olisi vaikka muille jakaa. Voit myös tavoitella rahasummalla hulppeaa järvenrantalukaalia tai ennenaikaista eläköitymistä. Valinta on sinun, kunhan sinulla on selkeä tahtotila asian eteen.

Taloudellinen menestyminen on itsensä johtamista ja kehittämistä. Suhtaudu rahoihisi kuin yritystoimintaan: ”yrityksen pitää olla voittoa tavoitteleva”, niin myös sinun taloudellinen toimintasi pitää olla voittoa tavoittelevaa.

Kaikki yrittäminen sisältää riskejä, mutta riskejä voidaan hallita ja minimoida järkevällä strategialla, hyvällä hajauttamisella ja pitkäjänteisyydellä.

Miten sinä määrittelet tavoitteesi?
Millä konsteilla pidät tavoitteen mielessäsi heikoilla hetkillä?
Miten reagoit takapakkeihin?

Osallistu keskusteluun alla

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *