Säästäminen – Top 5 +1 säästövinkkiä

Säästämisella on huono kaiku. Meille on jo liki 30 vuotta tuputettu jatkuvaa kulutushysteriaa velkarahalla talouskasvun nimissä. Meidän identiteettimme määritellään kuluttamisen kautta. Jos aloitan säästämisen, olenko silloin huonompi ihminen? Joudunko jäämään pois kaikesta hauskasta? Tuleeko minusta muiden silmissä pihi/ kitsas?

Säästämisessa vaikeinta on sen aloittaminen. On niin kiva ostaa kaikkea uutta, mennä ja tehdä, sekä nauttia elämästä. Siinä ei ole mitään väärää. Mutta entä jos pienillä muutoksilla ja hetkellisellä elintason laskulla voisitkin nauttia tulevaisuudessa enemmän?

Hyvä tapa aloittaa säästäminen on leikata omia kuluja. On helpompaa olla kuluttamatta kuin tienata lisää. Toki mikäli sinulla on Midaan käsi ja kaikki koskemasi muuttuu kullaksi, niin voit toki jättää leikkaamatta kulujasi.

TOP 5 säästövinkkiä

1 – Asuminen
Suomessa asuminen on kallista. Asunnon hinnan lisäksi tulee erilaisia ylläpitokuluja, kuten lämmitys, sähkö, vesi yms. Asuminen syö jopa 30-50% tuloistamme. Säästötavoitteet kannattaa aloittaa usein vaihtamalla asuntoa edullisempaan. Huomioi myös mm. lämmitysmuoto. Täyssähkölämmitteinen asunto tulee luultavasti kalliimmaksi kuin kaukolämmöllä oleva. Kokonaisuus ratkaisee. Tarvitseeko jokainen perheenjäsen oman huoneen?

2 – Ruoka
Se on järkyttävää, kuinka paljon rahaa käytämme suoraan sanottuna kaikkeen shaibaan. Sen lisäksi että herkut, einekset, pullamössö ja alkoholi vaarantavat terveytemme ja tuovat lisäkiloja, ne keventävät kukkaroasi melkoisesti. Uskon, että haluat ennemmin olla itse kevyempi ja kukkarosi painavampi? Opettele hakemaan mielihyvää muualta kuin roskaruoasta. Suosi satokauden kasviksia ja hedelmiä, mene metsään ja poimimarjoja, sekä sieniä ja kalasta.

3 – Liikkuminen
Tämä ohje pätee enemmän kaupunkialueelle. Mikäli asut julkisten liikenneyhteyksien varrella, niin käytä niitä. Säästä jopa satoja euroja kuukaudessa. TTai jos työpaikkasi on alle 10 kilometrin päässä, niin pyöräile. Saat samalla päivittäisen liikunnan.

Maalla voit pienentää liikkumisesta aiheutuvia menoja pyrkimällä suosimaan etätyöskentelyä /opiskelua, vaihtamalla harrastukset kotona tehtäviksi ja panostamalla taloudelliseen autoon. Ajasta kaupassa käynti ja muu asiointi kerran viikossa tapahtuvaksi.

4 – Huvit
Rahan käytön priorisointi on tärkeää. Elämä ei jatkuvasti voi olla mansikkoita ja kermavaahtoa, kukkaro ei kestä sellaista. Suomessa on tarjolla laaja kirjo myös ilmaista ajanvietettä, kuten museoita, tapahtumia, jne. Myös matkustaa voi edullisestikkin, hyödyntämällä telttaa tai sohvasurffausta yösijana. Mikäli annat itsellesi mahdollisuuden muuttaa hieman näkökantaa, saatat saada eteesi myös mitä mahtavampia tilaisuuksia, esimerkiksi arvontojen tai työkeikkojen muodossa (palkanmaksu lahjakortteina tai elämyksenä). Opettele nauttimaan elämän pienistä iloista saadaksesi suurempia.

5 – Kilpailuta
Maksat todennäköisesti monestakin perusasiasta ylimääräistä. Kilpailuttaminen vie hieman aikaa, mutta se voi tuoda sinulle jopa satojen eurojen säästöt vuositasolla. Vertaile palveluntarjoajia ja valitse hinta-laatu-suhteeltaan paras. Halvin ei välttämättä anna rahallesi vastinetta, esimerkiksi otat halvimman puhelinliittymän, mutta sillä ei ole kuuluvuutta alueellasi.

Vinkki vakuutusyhtiön kilpailuttamiseen: moni vakuutusyhtiö määrittelee automaattisesti sinulle paketin. Säädä vakuutusarvoja vastaamaan oikeaa tarvettasi.

+ 1 Laita kaikki ylimääräinen säästöön

Säästä kaikki pennoset, joita saat. Ne voi olla pullonpalautusrahoja, käteismaksun vaihtorahoja, kirpputorimyynnistä saatuja tuloja, kadulta löydettyjä kolikoita. You name it! Kuten tunnettu tv-mainos joskus totesi – pitkä aika on paljon rahaa

Säästöjä voi saada huimia summia myös pienillä teoilla.

Mitkä ovat sinun parhaimmat säästövinkit?
Jaa ne kommentoimalla alas 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *