Rahamindset – mikä se on

Taloudellinen menestyminen vaatii meiltä kahta asiaa: taloudellista suunnittelua ja taloudellista ajattelua. Lisäksi se vaatii meiltä uskallusta ottaa vastuuta omasta tekemisestämme ja päätöksistämme.

Taloudellinen menestyminen voidaan määritellä yhtä monta kertaa kuin on ihmisiä. Jokaisella meistä on omat tavoitteensa vaurastumisen polulla, yhtä arvokkaita kaikki. Kukaan ei voi tulla sanomaan sinulle, että tavoitteesi on liian pieni tai älytön. Pidä kiinni omista unelmistasi, sillä niiden ei ole tarkoitus miellyttää muita kuin sinua itseäsi.

Rikastumisella usein tarkoitetaan sitä rahamäärää, jolla voimme hankkia kaiken haluamamme ilman huolta huomisesta. Valitettavasti maailmassa ei ole sellaista rahamäärää, jota voisi tuhlata äärettömiin. Jopa isoilla tuloilla voi elää kädestä suuhun ja ylivelkaantua. Pelkästään rikastuminen tavoitteena on melko huono. Jopa miljonäärit joutuvat luksuslukaalin nähdessään nostamaan kädet pystyyn ”Ei ole varaa”. Rikkaalle ja köyhälle ei ole tarkkaa määritelmää. Ilman määritelmää, ne eivät ole mitattavissa ja seurattavissa olevia asioita ja siksi tavoitteina huonoja. Mistä voisit tietää, milloin olet saavuttanut tavoitteesi?

Vaurastumisella keskitytään tavoittelemaan omaisuutta, jonka määrällä voidaan toteuttaa omia suurimpia unelmia. Näitä voi olla säästäminen eläkepäiviin, taloudellinen riippumattomuus, aikainen eläköityminen, matkakassa, asunnonhankinta tai naimisiinmeno. Ehkä haluat yrittäjäksi tai tehdä vähemmän töitä? Ehkä keskittyä perheseen ilman taloudellisia huolia? Tai kohottaa omaa arjen elintasoa? Päätös on sinun. Vaurastumisen tavoitteesi voisit määritellä vaikka näin:

  • Laadi siis lista, jossa nimeät TOP25 omaa unelmaasi tärkeysjärjestykseen.
  • Sitten poista näistä 20 vähiten tärkeää
  • Nyt lasket TOP5 vaatiman rahasumman, joka sinun täytyy saavuttaa toteuttaaksesi ne.
  • Sitten laadit suunnitelman ja lähdet tavoittelemaan niitä.

Mitä tapahtuu lopuille 20:lle unelmalle? Kuten sanottua, kaikkea ei voi saada, joten unohda ne siihen asti, kunnes olet saavuttanut TOP5 -tavoitteet.

Muutama oivallus auttamaan sinua eteenpäin:

Sinulla on mahdollisuus vaurastua!

Suomessa olemme hyvässä asemassa. Meillä on mahdollisuuksia. Vaikka osa on syntynyt kultalusikka suussa ja saanut paremmat eväät menestymiseen, loppujen lopuksi meidän oma asenteemme ja kova työmme voi myös kantaa pitkälle. Se vaatii vain päättäväisyyttä, pitkäjänteisyyttä ja asennemuutosta. Sinun tulee hypätä pois omalta mukavuusalueeltasi, sietää alkuajan kurjuutta ja luottaa siihen, että vaivannäkösi palkitaan.

Et ole vapaa, jos raha kontrolloi sinua

Mikäli elät kädestä suuhun, sinä olet palkkapäivän armoilla. Olet siis työnantajastasi riippuvainen. Kun työt loppuu, olet omillasi. Mikäli olet työtön, olet aina riippuvainen sosiaalituista. Sinulla ei voi olla vapautta, mikäli unelmasi ovat riippuvaisia täysin muiden vaatimuksista. Raha ei ole tärkeintä maailmassa, mutta se mahdollistaa sinun unelmasi useinmiten. Jotta voit irtaantua muiden vaatimuksista, sinä tarvitset käteistä, joka vie sinut kohti unelmaasi ilman, että sinun perustarpeesi jäävät hoitamatta.

Taikasana: Ylijäämäinen talous

Vaurastumiseen tarvitaan lopuksi vain yhtä asiaa: sitä, että tulot on suuremmat kuin menot. Tilille pitää jäädä kuukauden jälkeen rahaa. Sinulla on kaksi vaihtoehtoa: joko tienata enemmän tai kuluttaa vähemmän. Helppoa matikkaa.

Arvovalinnat

Olet ehkä huomannut, että parhaat hetket ovat usein ilmaisia. Niitä ovat mm. läheistemme kanssa vietetty aika. Silti päädymme etsimään pikavoittoa mielihyvää tuottavasta materiasta. 80% hankinnoistasi ovat melko varmasti täysin turhia, joita ilman voisit elää. Omassa mielessämme arvostamme perinteisiä pehmeitä arvoja, mutta rahankäyttömme kertoo täysin päinvastaista. Olisiko arvopriorisoinnin paikka?

Pienistä puroista kasvaa iso virta

Vaurastuminen ei vaadi kymmenien tuhansien könttäsummaa osakkeisiin ja sitten odotellaan huikeita voittoja. Se on hyvin riskialtis tapa laittaa kaikki munat samaan koriin. Vaurastuminen on kuin Amazonin joki. Sen vuolas, iso virta koostuu useammasta pienestä joesta ja purosta. Näitä jokihaaroja ovat erilaiset tulonlähteet (palkka, sivutyö, kirppistely, pullonkeräys), useammat tavat säästää rahaa (puskuri, turhien menojen karsiminen) ja hyvin hajautettu sijoittaminen (asunnot, osakkeet, rahastot). Yhdessä niistä muodostuu eteenpäin virtaava vesi, joka tavoittelee väljää elämää valtameressä.

Pohdi! mitä vaurastumista rajoittavia uskomuksia ja haasteita sinulla on? Minkälaisten oivallusten myötä olet itse saanut tehtyä muutoksia talouteesi?

Kommentoi alle!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *