Etusivu > Arkisto > Organisointi helpottaa elämää

Organisointi helpottaa elämää
- näin sen teet

Oletko kuullut sanontaa, että ”Se jolla on työpöytä sekaisin, on usein myös pää samanlainen?”.

Olen vieraillut usein perheissä, jossa eletään sitä perinteistä ruuhkavuosi-arkea. Mikä on isäntäväen ensimmäinen lause vierailijoille? Pyydetään anteeksi ”kaaosta ja likaista kotia”. Emäntä ravaa kiireisenä kahvipöydän, lasten, puhelimen ja pyykkien välillä. Isäntä toruu lapsia sisällä juoksemisesta ja juoksee tottelemattoman lapsen perään. Jompi kumpi välillä huikkaa jotain kahvipöydässä tai sohvalla istuville vieraille. Taas pyydetään anteeksi kaaosta.

Vieras istuu hiljaa. Onpa ”ihana” vaihtaa rauhassa kuulumisia.

Mitä jos kaaoksesta pääsisi eroon ja olisi mahdollisuus nauttia rauhallinen kuppi kahvia ystävän kera? Entä jos kaaoksen voisi kesyttää myös töissä?

Voisiko ison osan elämästä järjestellä uudelleen?

Mikä on lean?

Minimalismilla ja isojen yritys-organisaatioiden käyttämällä lean-ajattelulla on paljon yhteistä; poistetaan turha,  optimoidaan sujuvaksi ja parannetaan jatkuvasti. Käytännössä lean tarkoittaa työn sujuvoittamista ja olennaisten asioiden tekemistä.

Lean on lähtöisin Japanista Toyotan tehtailta ja on jo yli 100 vuotias keksintö. Ensimmäisen kerran törmäsin Leaniin ammattikoulussa vuonna 2017 ja myöhemmin erään laatuinsinööri-ystäväni innoittamana. Leanin perusperiaatteena on pyrkiä siihen, että oikea määrä oikeanlaatuisia oikeita asioita saadaan oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan ja oikean laatuisena. Samaan aikaan vähennetään kaikkea turhaa ja ollaan joustavia sekä avoimia muutoksille. (Wikipedia)

Kuulostaa minusta varsin mukavalta tavalta elää elämä, jossa rutiini rullaa sujuvasti ilman jatkuvaa tulipalojen sammuttelua. Noh, henkilökohtaisessa elämässä, jossa on muitakin ihmisiä arjessa mukana, tämä pyrkimys on varmasti helpommin sanottu kuin tehty. Mutta pyrkimys tähän ja pienetkin muutokset auttavat hallitsemaan arkea huomattavasti.

Muutama vinkki parempaan arjen hallintaan:

Karsi turha ja organisoi loput

Kaikesta voi karsia turhat. Niin kodin tavaroista, tarpeettomista palveluista ja laskuista, jopa huonoista ihmissuhteista. Kun olet tehnyt karsintaa tarpeettomista energiasyöpöistä ja pitänyt vain tarpeellisen, voit järjestellä ne uudestaan.

– Tavaroille nimetyt paikat vaikka laatikoihin kategorioituna. Kannattaa sijoittaa ne lähelle sitä paikkaa, jossa niitä tosiasiassa käytetään.

– Laskut ja muut posti organisoitu kaikki saapumaan e-laskuna verkkopankkiin tai omapostiin (mobiiliappi).

– Karsi kaverilistaa somesta vain lähimpiin ihmisiin.

-Käytä puhelimen kalenteria. Luo Google Kalenterilla jokaisen perheenjäsenen puhelimessa näkyvä, yhdistetty kalenteri värikoodein. Kirjaa sinne kaikki omat ja perheen menot, sekä työjutut. Luo ajastettuja muistutuksia, jotta toinen vanhemmista ei unohda lapsen hammaslääkäriin vientiä.

– Tee kodin ylläpidosta helppoa ja vaivatonta kaikille. Jos puhtaat vaatteet jäävät aina viikattuna kodinhoitohuoneeseen, siirrä vaatekaapit sinne. Jos viikkaaminen on kaikkien mielestä vastenmielistä, laita jokaisen kaappiin korit, jonne vaatteet voi vaan heittää viikkaamatta. Ei se ole niin justiin.

– Kokkaa valmiiksi keitto- ja laatikkoruokia, joita voi syödä pari päivää putkeen.

– Jos pienet tavarat, eli avaimet, aurinkolasit ja huulirasva ovat aina hukassa, hanki niille paikka eteisessä, johon ne voi helposti laskea. Mielellään sellainen, jossa ei ole kantta.

– Sovi lasten kanssa pelisäännöistä etukäteen yhdessä, jotta he tietävät, mitä heiltä odotetaan seuraavaksi. Lisäksi itselläni on tapana vielä heittää kysymys ”Onko meillä sopimus?” ja sitten lyödä kättä päälle sen merkiksi. Vanhemmalla on toki aina viimeinen sana, mutta näin lapselle jää aina mielikuva, että hän on päässyt vaikuttamaan sopimuksen sisältöön, jolloin sitä on myös mukavampi noudattaa.

paranna

Teemme elämässämme usein muutoksia, joista iso osa lopetetaan epäonnistuneina. Emme kuitenkaan pysähdy pohtimaan, että miksi se epäonnistui?

Miksi tuo likainen vaate ei mennyt pyykkikoriin vaan jäi keskelle lattiaa, vaikka hankin likaisille pyykeille korin jokaisen omaan vaatekaappiin? – Olisiko sen korin pitänyt olla esillä? Kodin ylläpitämisestä pitää tehdä helppoa.

Miksi puoliso ei muistanut taaskaan tuoda kaupasta maitoa, vaikka tein lähelle paperisen ostoslistan? – Muistiko hän ottaa listan mukaan? Eikö puhelimessa oleva lista olisi parempi?

Taas on hirveä kiire enkä ehdi tehdä mitään. Miksi tuo puhelinkin piippaa koko ajan vaikka karsin turhia kavereita. – Voisitko poistaa ilmoitusäänet kaikista somekanavistasi? Tällöin et tulisi katsoneeksi puhelintasi satoja kertoja päivässä.

Miksi en taaskaan saanut säästöön rahaa, vaikka loin säästötilin ja siirsin sinne rahaa? – Se säästötili ei auta, jos ne rahat ovat helposti käytössä. Kokeile hankkia tili toisesta pankista ja siirrä rahat sinne ”näkymättömiin”.

Elämäntilanteet ja persoonat ovat yksilöllisiä. Se mikä sopii toiselle, ei sovi ehkä sinulle. Siksi emme voi millään armottomasti vain seurata jonkun muun antamia ”elämänohjeita”. Ne eivät ole välttämättä täydellisiä juuri meille. Joten kokeile ja parantele asioita juuri itsellesi sopivaksi.