Etusivu > Arkisto > Onko aineettomat asiat aina merkityksellisempiä?

Minimalismi : Aineellinen vs aineeton

Jos elämäntapana on minimalismi, saako silloin omistaa tavaraa? Onko kiellettyä sanoa, kuinka jokin aineellinen hyödyke tuottaa iloa ja sisältöä omaan elämään?

Yleisessä minimalismiin liittyvässä keskustelussa painotetaan elämyksiä ja muita aineettomia asioita materian sijasta. Emme me kuolin vuoteella muistele asioita, joita omistamme. Muistelemme kokemiamme tilanteita, tapaamiamme ihmisiä, tapahtumia, joista nautimme, sekä kohokohtia, jotka tekivät elämästämme elämisen arvoista. Mutta tekeekö se kaikesta materiasta tyystin tarpeetonta?

Emme saa asioita mukanamme hautaan

On helppoa arvostaa konkreettisia asioita korkealle. Sellaisia asioita, joita voimme ostaa, pidellä, käyttää ja kuulla. Asioita, joita voimme toistaa. Niiden muisteleminen on kuitenkin toinen asia. Harvoin muistamme sitä piironkia, jonka omistimme joskus tai sitä pientä kiina-krääsää, mitä tilasimme.

Aineettomien asioiden arvostaminen on paljon hankalampaa, sillä ne eivät ole konkreettisia asioita, jotka näkyisivät, kuuluisivat tai tuntuisivat jokapäiväisessä elämässämme. Meidän on helppoa sivuuttaa sellaisia asioita kuin terveys ja ihmissuhteet. Niitä arvostaa enemmän vasta, kun huomaa, että ne on menetetty. Niistä tulee todellisuutta vasta, kun niitä ei ole. Mutta yhdessä toisten kanssa vietetty aika, seikkailua tihkuvat tilanteet ja rakkauden täytteiset hetket ovat niitä, jotka muistamme pitkään.

Mutta jos ajatellaan asioita laajemmalta näkökannalta...

… ei voida sanoa, että aineettomat asiat olisivat merkityksellisempiä kuin aineelliset. Monet aineelliset asiat mahdollistavat näitä aineettomia elämyksiä. Käytämme junaa matkustamiseen tai kameraa valokuvaukseen. Menemme metsään ja nautimme luonnonantimista, kuten marjoista. Hankimme aineellisia asioita mahdollistaaksemme aineettomia elämyksiä. Homma toimii myös toisinpäin, jossa jokin aineeton elämys tai tapahtuma laittaa meidät hankkimaan aineellisen tavaran. Näitä ovat esimerkiksi tunne-elämän reaktiot ja tarve hakea pikaista mielihyvää jostain uudesta ja konkreettisesta, jotta välttyisimme ajattelemasta pään sisäisiä asioita.

Tästä syystä minimalismissa ei voi vastakkain asetella tavaraa ja elämyksiä, sillä ne eivät ole toisiansa poissulkevia asioita. Tärkeää on vain keskittyä siihen, millainen yhdistelmä aineetonta ja aineellista asiaa tuo sinun elämääsi merkitystä. Olemme kuitenkin liian taipuvaisia ajattelemaan, kuinka aineellisella materialla saavuttaisimme aineetonta onnea. En syytä siitä ajatusmallista ketään, meidät on koulutettu siihen jo pienestä pitäen.

Vastakkain asettelu on turhaa

Aineettomat ja aineelliset asiat eivät ole myöskään tasavertaisia tai suoraan verrannollisia keskenään. Ei voida sanoa, että aineettomat elämykset antavat aina enemmän merkitystä tai hyötyjä elämälle kuin aineelliset. On joitain kokemuksia, joita emme vaihtaisi mihinkään. Itselläni tällaiset kokemukset liittyvät usein matkustamiseen, koska ne avaavat silmiäni ja antavat minulle uusia näkökantoja. Mutta on elämyksiä ja kokemuksia, jotka eivät anna minulle samanlaista hyötyä kuin jokin konkreettinen tavara. Maksaisinko 1000e yhden päivän vierailusta Disneylandissa vai ostaisinko samalla rahalla uuden tietokoneen, joka kestää minulla seuraavat viisi vuotta?

Kuten huomaat, emme voi aina tehdä mustavalkoista jakoa aineellisten tai aineettomien asioiden välille.