Etusivu > Arkisto > Näin helpotat siivousta – 5 vinkkiä

Näin helpotat siivousta - 5 vinkkiä

”Miksi muilla kodit aina hehkuvat ja mun koti on aina kauhea läävä?” – Kuulostaako tutulta? Somessa tulee jatkuvasti vastaan toinen toistaan siistimpiä koteja, joissa ei näy eläminen ja lapsiperhearki. Valitettava totuus on, ettei ne kodit näytä todellisuudessa siltä kuin pienen hetken, ellet hypi rätti kädessä kaiken aikaa.

Minimalismi tarjoaa muutamia niksejä, joilla helpotat omaa siivousurakkaasi. Oma 20 neliön asuntoni siivoan räjähtäneestä siistiksi vain 10 minuutissa. Tämä on jo suunnaton helpotus arkeen, varsinkin yllättävien vieraiden tullessa kylään. Siivoaminen on kivaa silloin, kun se on organisoitua ja helppoa.

1. Pidä tasot poissa tavaroista

Pöydät ja erilaiset tasot keräävät hyvin herkästi pölyä ja ylimääräistä tavaraa. Voit varmasti samaistua siihen tuskaan, joka tulee kun vaivalla lipaston päälle tekemäsi asetelma pitäisi poistaa, jotta saat pölyt pyyhittyä? Ja sitten pyyhit vielä ne maljakot, taulut ja tuikkukipot. Näillä koristeasetelmilla lähinnä vain tuplaat siivoamisen määrän. Ne pitäisi vielä asetella takaisinkin.
 
Myös keittiössä voit monia harvemmin käytettäviä kodinkoneita säilyttää kaapissa tai vetolaatikossa ja ottaa esille vain tarvittaessa. Tämmöisiä on mm. leivänpaahdin, vohvelirauta, blenderi tai yleiskone. Moni on toki myös keittiöremontin yhteydessä tehnyt niin sanotun aamiaiskaapin, jonne voi piilottaa kyseisten koneiden lisäksi myös kahvinkeittimen ja mikron. Ainakin itse vihaan keittiön tasolla olevia tavaroita ja johtohelvettiä, sillä ne vaikeuttavat kamalasti puhtaanapitoa.
 
Oletko miettinyt, kuinka paljon nopeammin sujuu tyhjän tason pyyhkiminen?

2. kaikelle oma paikka

Kun varastot ovat järjestyksessä, myös tavaroiden löytäminen ja niiden palauttaminen paikalleen on helpompaa.

Kun varaa tavaralle riittävästi tilaa ja sen saaminen paikalleen ei vaadi työtä tai muiden tavaroiden siirtämistä, se todennäköisesti löytää paikalleen paljon helpommin. Jotta tämä onnistuu, ylimääräisiä tavaroita on syytä karsia tai ainakin poistaa harvoin käytetyt tavarat kaapeista, joissa säilytetään jatkuvassa käytössä olevia asioita.

Esimerkiksi talvikenkien säilöminen jo valmiiksi ahtaassa kenkäkaapissa kesän ajan on ihan turhaa ja vaikeuttaa kaapin käyttöä kohtuuttomasti.

3. tee pieniä asioita usein

Yleinen puhtaus on pieniä tekoja. Nosta pudonnut sukka lattialta. Älä kerää kerran käytettyjä vaatteita tuolille. Laita tyhjä maitotölkki roskiin. Vie heti ylimääräiset lehdet paperinkierrätykseen.

Meillä on tapana kerätä asioita pinoiksi ja tehdä kerralla isompi määrä töitä. Meillä on puhtaiden vaatteiden pino tuolla ja likaiset siellä. Paperikasa keittiön pöydällä ja tyhjät pullot pussissa oven suussa. Jokainen tekemätön työ tuo yleisilmeeseen epäsiisteyttä. Kauanko aikaa menee siihen, että viet paperit kierrätykseen? Ehkä minuutti. Tai kauanko vie kerätä likaiset vaatteet lattialta ja heittää koneeseen? Kaksi minuuttia.

Arjessa nämä muutaman minuutin työt tuntuvat olevan monille niin ylivoimaisia, että mielummin käytetään koko lauantai tai sunnuntai suursiivoukseen. Sen viikonlopun vapaan voisi käyttää paremminkin.

Mikäli näitä pikkutöitä on arjessasi järjetön määrä, voit miettiä, kuinka voisit lähteä niitä minimoimaan. Voisitko pukeutua samoihin vaatteisiin 2-3 päivää putkeen? Tai tehdä kierrättämisestä helpompaa? Voisitko vähentää kotiisi tulevaa paperiroskan määrää kieltämällä mainokset, siirtämällä laskusi digitaaliseen muotoon tai lopettamalla lehtitilaukset? Pienistä puroista kasvaa… ja niin edelleen.

minimalismi, kahvi, kahvin juonnin lopettaminen, terveelliset elämäntavat, hormonitasapaino

4. käytännöllisiä tekstiilejä

Kaikki tekstiilit keräävät ja levittävät enemmän tai vähemmän pölyä. Lisäksi niillä on samanlainen vaikutus kuin koriste-esinellä: ne ovat siivouksen tiellä.

Oletko koskaan kokeillut elää ilman mattoja? Matot keräävät pölyä, niiden peseminen on vaikeaa ja ne on aina käärittävä ja siirrettävä pois tieltä, kun haluat pyyhkiä pölyt tai mopata lattiat. Varsinkin isoja mattoja ei jaksa kovinkaan usein nostaa paikaltaan, jolloin yksi hyvin iso pinta-ala huoneesta jää käytännössä siivoamatta. Olisiko pienemmät matot vaihtoehto?

Entäpä verhot, jotka ulottuvat koskemaan lattiaa? Niiden reunat ovat aina paksun pölyn peitossa ja ne sotkeentuvat moppiin. Verhojen lyhentäminen 5-10 sentin päähän lattiasta helpottaa huomattavasti. Saatat myös omistaa kasan koristetyynyjä, joita keräilet pitkin lattioita. Entäs päiväpeitto, jonka säilytyspaikka on lattialla, koska kukaan ei jaksa pedata teillä sänkyä? Resonoiko yhtään?

Hyvin tyypillinen tilanne on myös liinavaatteet ja vieraita varten jemmatut peitot ja tyynyt. Niille ei ole koskaan tarpeeksi säilytystilaa, koska saamme joka joulu uudet lahjaksi vaikka entisetkään ei ole vielä käytetty loppuun. Tästä syystä niiden viikkaaminen kaappiin on maratoniin verrattava urheilusuoritus, jonka jälkeen suljetaan äkkiän ovi ja teljetään se raskaalla piirongilla, jotta ne eivät pääse valahtamaan ja tippumaan lattialle.

5. Vähennä tavaraa

Hakuna Matata – sanoi Leijonakuninkaan Timon ja Pumba. Se kuulema tarkoittaa ”Ei huolia”. Huolet vähenee myös tavaroita karsimalla. Mitä vähemmän omistat, sitä vähemmän tarvitsee siivota.