Etusivu > Arkisto > Mitä minimalismi on?

Mitä minimalismi on?

Minimalismista puhuttaessa liitetään se usein sisustustrendiin ja tavaroiden karsimiseen, koska se on minimalismin konkreettisin ja näkyvin muoto. Tavaran karsiminen helpottaa elämää jo huomattavasti ja se antaa hyvän lähtölaukauksen myös muihin muutoksiin elämässä. Se ei ole kuitenkaan vielä minimalismia sen varsinaisessa merkityksessään.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan minimalismi on elämäntapa ja tietynlainen filosofia;
Karsi elämästäsi kaikki, mikä ei tuota iloa tai konkreettista hyötyä.

Minimalismilla merkitystä elämään

Luo elämääsi asioita, joilla on merkitystä juuri sinulle. Pysähdy, hengitä ja keskity elämään tätä päivää. Minimalismi ei ole suorittamista, kiirettä ja jatkuvaa haluamista. Minimalismissa on kyse henkisestä hyvinvoinnista, elämistä hetkessä ja vapautumista asioista, jotka imevät meiltä energiaa. Oman ajatusmallin muuttamista pois uskomuksista, jotka pakottavat meitä elämään normaalina pidettyä elämää, jota ohjailee pitkälti sosiaaliset paineet, markkinatalous ja poliittiset voimat, edistääkseen omia intressejään.

Ei ole olemassa tiettyjä sääntöjä, mitä minimalismi pitää sisällään. Olemme yksilöitä ja iloa tuottavat asiat vaihtelevat henkilöittäin. Minimalismissa ei tavoitella täydellisyyttä tai optimaalista onnellisuutta, sitä ei voida määritellä erilaisilla mittareilla tai tuloksilla. Se on mielentila, jossa koemme elämämme täyteläistä ja aitoa elämää.

Elämäntapana minimalismi on jatkuvaa tietoisuutta omista valinnoista ja asioista, jotka tuovat merkitystä elämään.

Minimalismista puhuttaessa on ensisijaisesti mietittävä, mikä on itselle tärkeää. Sen sijaan että käytämme suunnattomasti energiaamme itselle epämieluisiin asioihin, on meillä jokaisella oikeasti mahdollisuus järjestellä elämämme mielekkäämmäksi.  Kun ulkoisesta ja sisäisestä ympäristöstäsi raivataan ylimääräiset ja epämiellyttävät asiat niin töissä, kotona, lähipiirissä, kuin omissa ajatuksissa, jää meille rutkasti aikaa ja tilaa asioille, jotka ovat merkityksellisiä ja arvokkaita. Meillä on tilaa hengittää, ajatella ja rentoutua.

Minimalisti panostaa määrän sijasta laatuun

Jokaisella asialla on merkitys tai käyttötarkoitus. Minimalisti tiedostaa, millaista arvoa mikäkin asia tuo elämään. Haluat pitää sellaiset asiat ympärilläsi, joka luo sinusta kokonaisen, itsevarman ja aidon, sekä luopua sellaisista, jotka painavat sinua alas. Minimalismi haastaa mieltäsi ja tapaasi ajatella ja elää.

Minimalismi antaa sinulle työkalun kohti vapautta. Vapautta stressistä. Vapautta huolista. Vapautta pelosta. Vapautta syyllisyydestä ja huonosta itsetunnosta. Vapautta jatkuvasta kiireestä ja haluamisesta. Vapautta kahleista, jonka kasvuhaluinen markkinatalous ja yhteiskunnan paineet ovat meille asettaneet. Minimalismi antaa mahdollisuuden olla onnellinen. Nauttia elämästä. Elää hetkessä. Olla läsnä läheisillemme. Saavuttaa unelmiamme. Mahdollisuuden kasvaa yksilönä ja kehittää tapaamme ajatella. Ja elää meitä itseämme varten.

Nykypäivän ongelma on, että annamme arvoa enemmän sille mitä omistamme, kuin niille asioille, jotka ovat elämässä oikeasti tärkeitä. Näitä ovat esimerkiksi terveys, ihmissuhteet, omat intohimomme, henkinen kasvu ja yhteisöllisyys. Kyse ei ole siitä, ettet sinä saisi omistaa tai haluta mitään. Kyse on siitä, että opimme tekemään tietoisia päätöksiä. Opimme irrottamaan itsemme pois muiden ohjailusta; mainokset, ihmissuhteet, yhteiskunta – panostamaan niihin asioihin, jotka ovat arvolistamme kärjessä.

Me kaikki etsimme omaa onneamme, eikö vain? Minimalistit etsivät elämäänsä onnea, ei asioiden ja tavaroiden, vaan itse elämän kautta. Onnellisuutta ei haeta päämäärästä ja tavoitteista, vaan itse matkasta ja käsillä olevasta hetkestä.