Etusivu > Arkisto > Miksi ryhtyä minimalistiksi?

Miksi ryhtyä minimalistiksi?

Olen kuullut muutaman kerran, kuinka kaikenlaiset ”-ismit” on pahasta ja kuinka sellaisia harjoittavat ihmiset on jollakin tavalla sekopäitä tai äärimmäisyyksien kannattajia. Ottamatta kantaa tähän käsitykseen, tämä ”ismi”-muoto on kaikkea muuta ja siksi pidänkin siitä niin paljon.

Ketä haluamme miellyttää?

Törmäsin vuosia sitten ajatukseen, joka vapaasti suomennettuna menisi näin:
”Teemme töitä, saadaksemme rahaa, ostaaksemme asioita, miellyttääksemme muita ihmisiä.”

Miksi minä haluaisin miellyttää muita ihmisiä materialla, jota omistan?

Tulevatko ihmiset kylään sen vuoksi, että minulla olisi mukava sohva ja 80″ TV? Tai upea sauna ja palju? Tekeekö se minusta mielyttävämmän ihmisen, jos pukeutuisin Pradaan, vai nostaisiko se vain kaverini statusta muiden silmissä esiintyä ”menestyneen/rikkaan” ihmisen kanssa?

Pitääkö suosio ostaa rahalla? Onko se aitoa?

Ainakin uskon ja toivon, että lähipiirissä olevat ihmiset haluavat olla kanssani, koska olen heidän mielestään edes jollakin tasolla selväjärkinen, fiksu ja hauska.

Materia ei tuo merkitystä

Olen kyllä kuullut ihmetystä, miksi minulla ei ole tv:tä tai aina edes sänkyä. Tai miksi en hanki suoratoistopalveluita tai isompaa asuntoa…

Tosiasiassa en halua sitoa elämääni enää materiaan tai kivijalkaan. Materia vaatii säilytystilaa ja tavaroita on vaikea roudata mukana. Iso osa asioista vaatii lämmintä säilytystilaa, joka maksaa kasvavana energialaskuna.

En koskaan tiedä, milloin vaihdan asuntoa ja en ole ikinä varma, mahtuvatko edellisen asuntoni tavarat uuteen.

Tavarat siis hankaloittavat elämääni huomattavasti.

minimalismi, vapaus, taloudellinen vapaus, minimalisti,

Minimalistin elämään merkitystä tuo elämykset

Minulle merkityksellisiä asioita ovat oma tytär, vapaus ja uudet kokemukset.

Nyt ehkä ajattelet, voiko perheellinen olla vapaa? Olen siinä suhteessa onnellisessa asemassa, että olen etä-äiti. Tyttäreni on minulla koulumatkan takia vain joka toinen viikonloppu. Olisin halunnut ottaa hänet vakituisesti asumaan luokseni, mutta hän olisi joutunut vaihtamaan koulua ja olemaan erossa pikkusiskostaan. Tilanne toimii näin siis ihan kivasti, vaikka ikävä on kova. <3

Järjestely mahdollistaa minulle elämäntavan, joka parisuhteessa ei ollut mahdollinen.

Haluan kokea ja nähdä asioita enemmän kuin kaksi kertaa vuodessa turistilomalla. Moni ihana tilanne ja kokemus hukkuu ihmismassaan, vilinään, ääniin ja kiireeseen. Kun pysähtyy, nauttii hetkestä ja avaa silmänsä, voi kokea jotain uskomatonta. 

Toki maksetuillakin elämyksillä on paikkansa, sillä moni asia olisi melko kallista tai muuten mahdotonta ilman isoa pääomaa. Yhteen huskyajeluun ei kannata omistaa omia koiria tai yhteen sukelluskertaan Välimerellä ei kannata hankkia omia välineitä. Palveluita tarvitaan ja myös niistä voi nauttia.

Minimalismi ratkaisuna

Kiteytettynä minimalismissa on minulle vain hyviä puolia.

Asuntoni siivoamiseen minulle menee aikaa 5 minuuttia. Minulla on niin vähän tekstiilejä, että pyykkääminen ei ole koskaan ongelma. Samoin tiskaaminen. En tarvitse isoa siivouskaappia täynnä vempaimia.

Pystyn matkustamaan pienillä matkatavaroilla ja minun ei tarvitse lentokentällä odottaa ruumasta tulevia matkatavaroita. Minulla ei ole koskaan vaatekriisiä ja vaatekaappini on vain 40 cm leveä. Minulla on ulkovaatteet joka säälle, eikä yhtään ylimääräistä.

Sisustamiseen minulle ei kulu rahaa. Hankin huonekalut käytettynä ja laitan kiertoon kun vaihdan asuntoa. Resursseja ei pala myöskään hukkaneliöihin tai suureen energialaskuun.

Minulla jää aikaa lepäämiseen ja liikuntaan, sekä ihmissuhteisiin.  Tyttären ollessa paikalla saan keskittyä häneen täysin. Olen myös vapaa matkustamaan heti, kun tilaisuus tulee, jopa parin tunnin varoitusajalla ja olemaan vaikka parikin viikkoa pois kotoa. Lepääminen myös mahdollistaa luovan ajattelun, kun en ole stressaantunut.

Menoni pysyvät pieninä. Riski yrittäjyyteen on pienempi. Minulla on varaa syödä suomalaisia marjoja joka päivä. Minulla jää säästöön rahaa. Voin panostaa omaan hyvinvointiini, kuten liikuntaan ja hierojaan.

 

 

En halua innostaa ihmisiä asioilla, joita omistan vaan elämällä, jota elän.

En ymmärrä ihmisten ylenpalttista kulutusjuhlaa. En juurikaan pidä turhasta krääsästä, jota tuotamme maailmaan vailla todellista käyttötarkoitusta. Materialistinen elämäntapa ei ole ekologisesti kovin kestävää ja tulemme maksamaan siitä vielä kovan hinnan.

Ymmärrän kuitenkin yrittäjänä, että ilman markkinataloutta raha ei kierrä ja ihmisillä ei ole töitä. Kaikkien pitää kumminkin jollakin tavalla elää. Siksi toivonkin, että tulevaisuudessa yritykset ja yksityiset tuottaisivat ja kuluttaisivat enemmän palveluja aineellisten asioiden sijasta.

Palvelut tekevät elämästä helpompaa, ei tavarat, joita joudut ylläpitämään itse.