Etusivu > Arkisto > Minimalismi – Mikä on tarpeeksi?

Minimalismi - Mikä on tarpeeksi?

He, jotka ovat jo saavuttaneet elämässään yltäkylläisyyden pisteen, ovat usein valmiita luopumaan ajatuksesta saavuttaa vielä enemmän. He tyytyvät siihen, mitä heillä on ja kokevat saavansa merkitystä elämälleen muualta kuin materialistisesta omaisuudesta. On toki helppo tehdä näin, mikäli on saavuttanut tuon yltäkylläisyyden pisteen. Maailmassa on kuitenkin paljon ihmisiä, joille vähään tyytyminen on pakollista arkipäivää ja jatkuvaa taistelua selviytymisestä.

minimalismi, vapaus, taloudellinen vapaus, minimalisti,

Minimalismista, kuten kaikesta muustakin, on tullut myös kilpavarustelua.

  • Kenellä on vähiten tavaraa?
  • Kuka asuu pienemmissä neliöissä ja mahdollisimman askeettisesti?
  • Kuka ei ikinä osta mitään ja varsinkaan uutena?

Ei pidä olettaa, että tämä olisi minimalismin oikea päämäärä tai tarkoitus. Ei sinun tarvitse olla askeettinen, ulkohuussin kokoisessa lautatönössä keskellä korpea oleva erakko. Sinun ei tarvitse luopua elektroniikasta tai mukavuuksista.

Minimalismi on luopumista asioista, jotka eivät tuota sinulle iloa tai hyötyä. Jos rakastat kalastusta ja sinulla on pakkikaupalla uistimia, pidä ne! Omista vaikka tuhat (sillä ainakin kirjoittajan tapauksessa ne ovat aina järvenpohjassa). Tai jos intohimonasi ovat postimerkit, ei ole mitään syytä heittää niitä pois. Tai jos rakastat matkustelua, niin anna palaa (suosittelen miettimään kuitenkin lentokoneiden päästöjä.)

Mikäli jollakin asialla on sinulle merkitystä ja ne tuovat oikeaa iloa elämään, pidä ne. 

Minimalismissa ei ole kyse tavaramäärän laskemista, vaikka osa sitä harjoittaakin (itseni mukaan lukien, rakastan kirjanpitoa). Ei ole olemassa tarkkaa minimalismin numeraalista määritelmää. Jotkut pärjäävät 150 esineellä, kuusihenkinen perhe voi tarvita jo 10 000. Minimalisti saa omistaa talon ja varaston täynnä harrastusvälineitä. Se on ihan sallittua.

Minimalismin perusperiaate

Minimalismin perusperiaatteena on, ettei materian hankkiminen, siivoaminen ja ylläpito veisi energiaa ja resursseja joltain itselle tärkeämmältä.

Tavaroiden omistaminen ei saisi tuottaa enemmän huolta kuin iloa. Onko iso talo, isot ylläpitokulut, jatkuva shoppailu ja isot velat sen arvoista, jos joudut raatamaan niskalimassa maksaaksesi kaiken?

Minimalismiin voi myös jäädä koukkuun. Ongelmaksi tilanne muodostuu silloin, kun hävittämisen huumassa heität menemään tavaraa, jota huomaat kuukauden päästä joutuvasi ostamaan uudelleen, koska sille olikin vielä tarvetta. Se ei ole taloudellisesti, eikä ympäristön kannalta järkevä tie.

Voisiko meillä olla vaihtoehtoja?

minimalismi, vapaus, taloudellinen vapaus, minimalisti,

Meidän suomalaisten olisi opeteltava ajattelemaan taas enemmän yhteisöllisesti.

  • Voisiko naapurilta lainata työkaluja?
  • Tai voisitko sinä antaa mekkoasi lainaan?
  • Löytyisikö joku, jonka kanssa vaihtaa palveluksia?

Jokaisen ei ole järkevää hankkia kaikkea itselleen, kun maailmassa on kamalasti tavaraa, joita ei käytetä kuin kerran vuodessa. Suomalaiseen perusmentaliteettiin vain usein kuuluu sisäänpäin kääntyneisyys ja luottamuksen puute, mutta myös samalla emme osaa arvostaa toisen omaisuutta ja käytämme sitä, miten sattuu. Lisäksi meidän tulisi päästä eroon yleisestä vitsistä totuudesta, jossa suomalainen on valmis maksamaan 50 euroa siitä, ettei naapuri saa satasta. Olisiko meillä oppimisen paikka?

Kun kaiken omistamansa kerä yhteen kasaan, tajuaa kuinka paljon tavaraa loppujen lopuksi on. Moni ajattelee omistavansa kohtuullisesti, mutta järkyttyvät nähdessään tavaravuoren edessään. Usein siellä on tavaraa, jonka olemassa oloa et edes muistanut. Vaatekaappimme pursuaa 10 vuotta vanhoja vaatteita, jotka eivät mahdu päälle. Keittiössämme on kymmenittäin eri laitteita, jotka näyttivät niin käteviltä ostos-tv:ssä. Olohuoneen vitriinin täyttää monien vuosien aikana lahjaksi saadut tuikkukipot, joita ei viitsi heittää menemäänkään, ettei lahjanantaja harmistu.

Loppujen lopuksi se olet sinä itse, joille nämä tavarat tuottavat pahaa mieltä.

Mikä on riittävää sinulle?