Digiyrittäjyys, mitä se on?

Herään valoisaan aamuun. Merituuli puhaltaa pehmeästi kangasta vasten, linnut laulavat ja pienet kätöset tönivät minua hereille. ”Äiti, mennään jo uimaan”. Avaan käteni pitkään venytykseen ja kömmin pois makuupussista. Avaan teltan oven ja huomaan jo korkealla paistavan auringon, raikkaan meren tuoksun ja värikkäinä kukkivat kasvit. Otamme kassiin mukaan uikkarit, läppärin ja menemme aamiaiselle leirintäalueen ravintolaan. Croisanttien, tuoreiden hedelmien ja kahvin voimalla istumme altaan reunalle polskuttelemaan. Neidin hyppiessä veteen, istahdan aurikotuolille varjoon ja avaan läppärin. Teen hetken töitä, kunnes jatkamme lomailua auringon alla.

Agia Galini, Kreeta, Kreikka

Kyseinen tekstin pätkä on tositapahtuma Kreikasta, Kreetan saarelta, jossa majailimme vuonna 2016 ja aloittelin ensimmäistä omaa blogiani. Olin juuri irtisanoutunut vakituisesta työstä kaupan alalla. Tuolloin en vielä ollut tässä pisteessä mitä nyt ja paljon on vuosien saatossa opittu lisää. Tapahtuma kuvastaa sitä, mitä yrittäjyys voi parhaimmillaan olla; aika- ja paikkariippumatonta.

Yrittäjyys; vapaus ja vastuu

Moni yrittäjä luo yritystoiminnastaan itselle ”päivätyön”, jonka orjaksi hän joutuu ihan samalla tavalla, kuin palkkatöissä. Liiketilan kulut juoksee ja tulosta pitää tulla taukoamatta. Päivät pitenee, lomat lyhenee ja silti viivan alla oleva summa saattaa jäädä varsin laihaksi. Tulosta syö liiketilan lisäksi mahdollisesti palkkatyöläinen, koska vuorokaudesta loppuu tunnit ja asiakkaat vaativat aina vain entistä parempia aukioloja. Suomalainen perusyrittäjä tekee töitä terveytensä kustannuksella, kunnes päätyy maksamaan ison rahan saadakseen terveytensä takaisin. Niin kävi myös minulle.

Mitä lifestyle-yrittäjyys on?

Lifestyle-yrittäjyyden määritelmä on varsin laaja ja jokainen mieltää sen vähän eri tavalla. Yhteistä lifestyle-yrittäjille on kuitenkin luoda elinkeino asiasta, joka koetaan itselle tärkeäksi. Työ muotoutuu omien unelmien ja tavoitteiden ympärille, eikä toisin päin. Elämä luodaan kokonaisuudeksi, jossa ei ole erillistä kuilua työn ja vapaa-ajan välillä, vaan ne nivuttautunut yhdeksi ajaksi, josta nautitaan täysillä. Eletään elämää, josta ei tarvita erikseen lomaa. Aikaa riittää myös muihin itsellensä tärkeisiin asioihin. Monesti lifestyle-yrittäjyyttä toteutetaan digitaalisesti netin kautta hyödyntäen mm. blogia ja somekanavia.

Mistä digiyrittäjän tulot muodostuvat?

Lifestyle-yrittäjän tulot koostuvat yritystoiminnasta riippuen joko aktiivisista, semi-passiivisista tai passiivisista tuloista. Aktiivisia tuloja voivat olla esim. suora myynti- tai konsultointityö asiakkaalle verkon välityksellä. Semi-passiivisia ovat usein esim asunnon vuokraaminen tai blogiyhteistyöt. Täysin passiivisia tuloja ei käytännössä ole lainkaan, sillä jokainen ansaintakeino tarvitsee aluksi aina pienen työpanoksen, mutta passiivisiksi voidaan laskea helposti monistettavissa olevat asiat, kuten verkkokurssit tai e-kirjat, joiden myynti on automatisoitu mahdollisimman pitkälle tai jopa täysin.

Miten digiyrittäjäksi?

Lifestyle-yrittäjille tyypillistä on toimia aika-ja paikkariippumattomina, joko osittain tai kokonaan. Loppujen lopuksi on se ja sama tekeekö töitä Malediiveilla vai Suomessa, omassa kodissa vai teltassa keskellä korpea. Yrittäjyys onnistuu pienellä pääomalla ja ilman isoja riskejä. Digitaalisen yrittäjyyden muotoja on lukematon määrä blogeista verkkokauppoihin, kirjanpitoon ja suunnitteluun. Aloittaminen on helppoa. Tarvitset vain läppärin, nettiyhteyden, toimivan idean ja maksavat asiakkaat.

Blogilla ja Instagramilla rahaa?

Monet sivustot hehkuttavat helppoa rahaa oman blogin tai Instagramin kautta. Rahat tulevat yleensä jonkin tuotteen tai palvelun markkinoinnista. Ala on melko villi länsi ja suurin osa varsinkin nuorista bloggaajista autuaan tietämätön mm. markkinoinninsta. Yritykset saavat tuhansia yhteistyö-kyselyitä, jossa penätään ilmaista tavaraa ja loppujen lopuksi ainoa näkyvyys mitä yritys saa, on kerran mainittu nimi jossain pimennossa. Ei näin! Bloggaaminen ja hyvien somepäivitysten tekeminen käy päivätyöstä. En sano itse olevani vielä täydellisyyden asteella, tuskin tulen koskaan olemaan. Vaikka visuaalisuus on tärkeässä asemassa tällä alalla, koen, että vielä tärkeämpää on itse asiateksti, sen laadukkuus ja varsinkin paikkaansa pitävyys. Hyvä kielioppi on katoava kansantaito.

Miten tehdä netissä rahaa?

Netissä tulojen hankkimiseen, oli se sitten osaamista, kumppanuutta tai tuotteita, pätee samat lainalaisuudetkin, kuin face-to-face-kaupassakin. PITÄÄ OSATA MYYDÄ!

Tämä on suurin kompastuskivi, johon törmää joka puolella. Netissä toimiminen ei ole sama kuin laitetaan kuva, siihen joku tekstin pätkä esille ja sen jälkeen odotetaan kauppaa.

Tulevassa MENESTYJÄN ELÄMÄNTAPAREMONTTI (TM) -verkkovalmennuksessa sinä opit jokaisen pienen palikan, joka tarvitaan menestymiseen. Vain hallitsemalla tämän kokonaisuuden, sinulla on mahdollisuus tienata oikeinta summia rahaa, saada kaivattua vapaa-aikaa ja päästä toteuttamaan sinun unelmiasi.

Liity Sisäpiiriin, niin pääset kuulemaan valmennuksesta lisää ensimmäisten joukossa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *