Etusivu > Arkisto > Kreeta – matkakokemuksia keskeltä saarta

Kreeta - matkakokemuksia keskeltä saarta

Kreetalla on kaupunkeja, jotka eivät ole niin suomalaisten suosiossa. Ja ne ovat yleensä jääneen juuri siitä syystä positiivisesti mieleen. On mukava kulkea kaduilla ilman sanaakaan suomen kieltä tai suomalaisia ravintoloita tai kauppoja. Sitähän ulkomaille lähdetään yleensä hakemaan; muita kulttuureita.

kreeta, kreikka, matkablogi, matkustus
Rethymnonin ranta
kreeta, kreikka, matkablogi, matkustus
Camping Elisabeth

Rethymnon

Rethymnon on Kreetan saaren yliopisto-kaupunki ja yksi saaren isoimmista kaupungeista. Se on sekoitus hyvin vanhaa historiaa ja nykyaikaa. Rethymnoniin pääsee hyvin helposti ja edullisesti bussilla Hanian linja-auto-asemalta. 

Rethymonissa on myös helppo suunnistaa, sillä kaupunki on pitkä, mutta suhteellisen kapea. Iso osa kaupungista on pyhitetty suurelle linnoitukselle, jonne pääsee tekemään turistikierroksen. Linnan vieressä levittyy vanha kaupunkia hyvin kapeine katuineen ja pienine puoteineen. Rantakadulla on luonnollisesti paljon ravintoloita, pieniä kauppoja, sekä hotelleja rinta rinnan.

Rethymnonin parhaimpia puolia on kilometrien pituinen hiekkaranta, jonka kautta on hyvä oikaista kävellen, mikäli yöpyy kauempana keskustasta, kuten me. Rannalta löytyy paljon vesiaktiviteetteja, rantatuoleja, sekä satamassa voi päästä jopa merirosvolaivan kyytiin.

Yövyimme Rethymnonissa Camping Elisabethissa, joka sijaitsi noin 5 kilometrin päässä keskustassa aivan meren rannalla. Leirintäalueella oli hyvät hygieniatilat, sekä erillinen pyykkirakennus. Lisäksi siellä oli oma pieni ravintola merinäköalalla. Samaan aikaan meidän kanssamme leiriytyi myös ARCHELON-vapaaehtoisporukka, jotka suojelivat rannalla pesiytyviä kilpikonnia, niiden munia ja poikasia.

Pari yötä vietimme myös Litsa’s Lefkoniko Hotelsissa. Huoneet olivat hieman vanhanaikaisia, mutta hotellista löytyi uima-allas, se oli hyvällä sijainnilla ja melko edullinen. Lisäksi sen vieressä oli loistava kreikkalainen ravintola kuin Cretan Flavour Place, jossa oli iltaisin live-musiikkia ja erittäin lapsirakas naistarjoilija. Tytär sai ruokkia altaassa olevia kaloja.

kreeta, kreikka, matkablogi, matkustus, rethymnon
Merirosvolaiva
kreeta, kreikka, matkablogi, matkustus, mousaka, ravintola
Mousaka, ehdin maistaa

Agia Galini

Pistydyimme vajaa viikon verran myös Kreetan saaren keskiosassa, Agia Galinissa. Matkaan pääsimme Rethymnonin linja-autoasemalta. Bussimatka oli täynnä vuoristoisia maisemia, eikä sovi ihmiselle, joka kärsii helposti matkapahoinvointia. Tie oli hyvässä kunnossa, mutta mutkainen, mäkinen, välillä kapea ja bussikuskit ovat välimerelliseen tapaan huimapäisiä.

Agia Galini on pieni merenranta kaupunki (tai kylä), joka on rakennettu vuorenrinteelle. Kadut ovat täynnä portaita ja ylämäkiä, joten parhaiten siellä kulkee jalkaisin.  Meininki on rentoa, eikä massaturismista ole tietoa. Tuskin törmäät täällä suomalaisiin, mutta voit pongata sieltä paljon karavaanareita ja retkipyöräilijöitä mm. Saksasta ja Itävallasta.

Agia Galinissa oli myös reissun parhain leirintäalue, Camping No Problem. Lämmin suihku, hyvät vessatilat, iso uima-allas lastenaltaalla, sekä loistava ravintola Kipos, josta sai tuoreita aamupalaleipiä. Lisäksi leirintäalueella oli myös pieni kioski.

Keskustasta löytyi myös ruokakauppa ja ravintoloita, sekä muutamia pieniä puoteja. Lisäksi siellä on pieni satama-alue ja eräänlainen amphitheater. Alue sopii rentoon chillailuun, ulkoilma-elämään ja auringonpalvontaan. Hulinaa ja kaupungin sykettä kaipaavalle se ei ole parhain paikka viettää lomaa.

kreeta, kreikka, matkablogi, matkustus. agia galini, kreikka
Agia Galini
kreeta, kreikka, matkablogi, matkustus
Camping No Problem

Iraklion (Heraklion)

Tästä kaupungista ei tiedä, mitä nimeä siitä käyttäisi, molemmat on oikein. Heraklion vilkas satama-kaupunki, josta lähtee autolautat eli ferryt useammalle eri Kreikan saarelle. Heraklion soveltuu nimenomaan heille, jotka nauttivat kaupunki-lomista ja nauttivat shoppailusta.  Kaupungista löytyy myös paljon museoita, monumentteja, brändiliikkeitä, ravintoloita ja muuta kaupunki-aktiviteettia.

Heraklionissa käynnin kohokohtana on kuitenkin päiväreissu Knossoksen rauniopalatsiin, Minoan Palaceen. Perille pääset helposti ja edullisesti bussilla, joita menee useamman kerran päivässä. Alue on iso ja siellä on erilaisia rauniorakennuksia, kuten kylpylöitä, kouluja, toreja ja palatsi. Maisema oliivipuuplantaaseille tuo mieleen tarinat kreikkalaisista jumalista.

Yövyimme pari yötä hotellissa nimeltä Athinaikon. Hotelli oli lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta ja kohtalaisen edullinen. Varustelu oli kreikkalaista perustasoa. Uima-altaan puuttuminen oli tosin pieni miinus, mutta läheltä löytyneen ihanan leipomon tuoreet leivonnaiset korvasivat murheen.

Heraklionissa ei ole kunnon hiekkarantoja, joten se ei ole rantalomailijan kaupunki.

Vielä olisi käymättä Kreetan itäosissa. Ehkä vielä joku päivä. Kreeta kuittaa!

kreeta, kreikka, matkablogi, matkustus
Frozen Jogurt Bar
kreeta, kreikka, matkablogi, matkustus
Minoan Palace