Etusivu > Arkisto > Mitä minimalismi on?

Kapselivaatekaappi - aina jotain päällepantavaa

Vaatekaappisi on täynnä vaatteita, mutta sinulla ei ole mitään päällepantavaa. Saatat myös usein tehdä hutiostoksia? Ehkä sinulla on myös oma tyyli hukassa?

Jos nämä asiat kuulostavat sinusta tutuilta, kapselipukeutuminen on ehdottomasti asia, johon  kannattaa tutustua!

Mikä on kapselivaatekaappi?

Kapselivaatekaapin idea on rajattu määrä vaatteita, joita yhdistelemällä saadaan useita, tyylikkäitä asukokonaisuuksia arkeen ja juhlaan.

Kapselivaatekaapin kulmakivet ovat tarkaan harkitut, kestävät ja laadukkaat perusvaatteet, jotka eivät mene pois muodista ja jotka sopivat niin persoonalliseen tyyliisi, kuin elämäntapaasi.  Kun koostat kapselivaatekaappisi vain lempivaatteistasi, on sinulla aina jotakin päällepantavaa.

PERUSIDEA

Vaatteiden lukumäärä on täysin yksilöllinen asia, sillä elämäntilanteet vaihtelevat yksilöittäin. Pointti on, että kapseli sisältää vain niitä vaatteita, joista oikeasti pidät ja jotka istuvat sinulle hyvin.

Kapselivaatekaappiin ei kannata  sekoittaa harrastamiseen vaativaa vaatetusta.

Kapselivaatekaapin idea on se, että jokainen vaate on säännöllisessä käytössä, eikä se sisällä vaatteita, joita et ole koskaan pitänyt tai niitä motivaatiohousuja, joihin haluat joskus mahtua.

Mikäli olet sesonkipukeutuja, sinulla voi olla useampi kapseli eri vuodenajoille, mutta niin, että vain yksi kapseli on kerrallaan käytössä.

Maailmassa on luotu erilaisia sääntöjä sille, kuinka kapselivaatekaappia voi lähteä muodostamaan. Osa ohjenuorista puhuu tietystä määrästä vaatteita, esim. 30-40 kappaletta. Sitten on myös 333-sääntö, eli vaatekaappiin valitaan 33 vaatetta ja asustetta, joita käytetään kolmen kuukauden ajan. Kolmen kuukauden jälkeen vaatekaappi päivitetään toimimaan seuraavat kolme kuukautta.

 

Mitä täydellisessä vaatekaapissa on?

Kapselivaatekaapin idea on, että vaatteet sopivat yhteen toistensa kanssa ja voit muutamalla vaatekappaleella luoda useamman erilaisen lookin. Tähän yleensä liittyy myös värit, joten kannattaa lähteä miettimään, mistä väreistä pidät.

– Yksi selkeä pääväri. Itselläni se on varmasti musta, mutta se voi olla esim tummansininen tai ruskea.
– Kaksi neutraalia väriä. Näitä voivat olla beige, harmaa tai valkoinen. Itselläni on harmaa ja olen vaihtamassa beigestä valkoiseen.
– 1-2 tehosteväriä. Nämä voivat olla niitä kirkkaita väripilkkuja, kuten keltainen, punainen, tai vihreä. Itselläni se taitaa olla viininpunainen.
– Lisäksi voit valita yksittäisiä pieniä elementtejä pilkuista, raidoista ja kukkakuvioista.

Kapseli siis kootaan näistä selkeistä, yksinkertaisista perusvaatteista ja -väreistä ja tehostetaan pienillä väripilkuilla ja kuvioilla. Toki, jos olet hyvin persoonallinen ihminen, voit vetää päällesi räikeää kukkaa vaikka päästä varpaisiin.

Kapselisi kannattaa sisältää ainakin:

– 2 pitkä hihaista paitaa ja kaksi lyhyt hihaista paitaa
– 1 paitapusero
– 1 farkut, 1 tummat housut
– 1 huppari ja 1 olohousut
– 1 siisti jakku ja 1 neuletakki
– 1 arkimekko, 1 hame ja 1 juhlamekko
– alusvaatteita 3 jokaista ja sukkia n. 5 paria.

Lisäksi ulkopukeutumiseen:

– 1 rento takki
– 1 trenssi
– tennarit, nilkkurit ja avokkaat

Tällaisella  combolla saa jo hyvän alun hyvin monenlaisiin yhdistelmiin rennosta kotiasusta, kaupungille, töihin, illanistujaisiin kuin virallisiin tapahtumiin. Sen lisäksi kannattaa asusteita katsoa valitsemiesi tehostevärien joukosta, esimerkiksi huiveja, vöitä, laukkuja ja kenkiä.

Sesonkivaihtelut

Meillä on Suomessa 3-4 vuodenaikaa (eikö ole jo ihan relevanttia sanoa, ettei etelässä ole aina talvea?) . Mutta myös sesongin sisällä lämpötilamme vaihtelevat  10-30 astetta.

Idea on, että sesongin vaihtuessa kaivetaan varastosta ne omat vanhat, sesonkiin sopivat vaatteet (esim syksy) ja pakataan kulunut sesonki (kesä) varastoon. Sesongin vaihtuessa voi tehdä tarpeellisia päivityksiä, mikäli jokin vaate on korjaus- tai muokkauskelvoton ja kokosi on muuttunut suuntaan tai toiseen.

Kapselivaatekaapin idea ei ole se, että sesongin vaihtuessa mennään kauppaan ja ostetaan uudet rytkyt seuraavaksi 3 kuukaudeksi vaan sesongille epätyypilliset vaatteet pakataan pois näkyviltä odottamaan seuraavaa sesonkia.

vain yksi sesonki = kerrospukeutuminen

Minä en ole sesonki-ihminen vaan kuljen samoissa vaatteissa vuoden ympäri. Pukeudun villaan kesälläkin ja pärjään kesätakilla jopa -25 asteen pakkasessa. Oikeanlaisilla, laadukkailla vaatevalinnoilla voi minimoida vaatemäärän.

Oman vaatekaappini pelastus ja kulmakivi on TamSilkin villasilkki-kerrasto, jota olen IG:ssä kehunut moneen otteeseen. Omistan niitä kaksi ja pidän niitä päivittäin. Paita toimii kesällä urheilussa jopa 25 asteen lämpötilassa (testattu vaelluksella Helvetinjärvellä ja patikoinneilla Norjan vuorilla). Jos kävelen -25 asteen pakkasessa, puen vaatteiden alle tai päälle tämän kerraston ja pysyn lämpimänä, vaikka käyttäisin ohutta kuoritakkia ja tuulipukuhousuja (okei, olen Lapin kasvatti enkä ole vilukissa). Pukeudun näihin myös kotona 24/7. Pidän toista päällä päivällä ja toista yöllä kera villasukkien. En vaihtaisi näitä enää mistään hinnasta. Kahden vuoden jälkeenkin ne ovat edelleen kuin uudet. Ja vieläpä kotimaista tuotantoa Kangasalta. (Hei kotiseutu-kielipoliisit, taivutinko tän oikein?!).

Villan edut ovat siinä, että se lämmittää märkänäkin ja kuivuu nopeasti. Lisäksi sitä ei tarvita kuin ohut kerros (nämä kerrastot ovat aavistuksen läpikuultavia). Villa on myös ekologisempaa kuin muovipohjainen polyesteri. Silkki taas pehmentää ja viilentää kuumalla.

Minun kapselivaatekaappini ei ole vielä täydellinen ja se sisältää vielä paljon ns. heikompilaatuista vaatetta. Odottelen silti, että ne hajoavat oikeasti käsiin, ennen kuin vaihdan niitä. Lisäksi tarkoitus on pudottaa painoa vielä -20 kiloa, joten en raaski laittaa satoja euroja rahaa kiinni vaatteisiin, jotka jäävät pian liian isoiksi. Kurkkaa IG:n puolelta @minimalismisti mitä oma vaatekaappini sisältää.