Etusivu > Arkisto > Kahvin juomisen lopettaminen – mitä vaikutuksia tuli?

Kahvin juomisen lopettaminen - mitä vaikutuksia tuli?

Lopetin kahvin juomisen osana 30 pv 100€ -ruokahaastetta, jonka käynnistin IG:ssä 11.1.2021. Kahvi on loppupeleissä melko arvokasta ja sitä meni useampi muki päivässä. Olen muutaman vuoden ollut niin sanotusti ”hormoonivapaa”, joten halusin myös nähdä, millainen arki olisi ilman keinotekoisia piristeitä.

minimalismi, kahvi, kahvinjuonti, terveelliset elämäntavat, hormonitasapaino

Kahvi on stimulantti

”Kahvi on huumetta”, sanotaan. Eikä syyttä. Kofeiini on puriinialkaloidi, samaa sukua kuin kokaiini ja heroiini. Kahvi voi aiheuttaa addiktiota, riippuvuutta ja vieroitusoireita.  Kahvin kofeiini stimuloi keskushermostoa ja vaikuttaa moniin eri hormoneihin ja välittäjäaineisiin kehossa.

Kofeiini vapauttaa adrenaliinia eli stressihormonia, joka voi ylläpitää kehoa ”taistele- tai pakene” -tilassa täysin syyttä. Adrenaliini mm. nostaa sydämen sykettä, hengitys kiihtyy, lihakset jännittyvät, verenpaine nousee, aineenvaihdunta kiihtyy, koko keho valmistautuu toimintaan. Harva ihminen kuitenkaan tarvitsee tällaista ”RED ALERT”-hälytystilaa normaalissa arjessaan. 

Adrenaliini on yhteydessä mm. paniikkikohtauksiin. Been there, done that… Olen saanut paniikkikohtauksen juotuani pannullisen kahvia aamulla.

Kehossamme on myös niin sanottua uniainetta, eli adenosiinia, joka säätelee kehon uni-valve-rytmiä. Sen tehtävänä on myös ikään kuin hidastaa kehoa, jotta se ei menetä energiaa yli oman tuotantokapasiteetin.

Kofeiini vaikuttaa kehon adesoniinin määrään, estämällä adenosiinin välittymisen aivojen reseptoreihin ja helpottamalla mielihyvää ja piristystä tuottavan dopamiinin vaikutusta.

Kun lopettaa kahvin juomisen, dobamiini tasot romahtavat ja adesoniini lisääntyy voimakkaasti, joka aiheuttaa väsymystä.

Jumalaton päänsärky

Parina ensimmäisenä päivänä olin lähes työkyvytön. Ensimmäinen päänsärky alkoi hiipiä lounaan aikoihin. Se ei ollut kovin vahva, mutta hyvin ärsyttävä. Se vei kaiken huomion ja energian, enkä juuri saanut mitään järkevää aikaiseksi. Koska podin samoihin aikoihin myös kovaa selkäkipua, johon söin särkylääkkeitä, sain hetkellisiä helpotuksia myös päänsärystä.

Päänsäryn syynä ovat varmasti riippuvuus ja kehon kemiallisten aineiden epätasapaino.

minimalismi, kahvi, kahvin juonnin lopettaminen, terveelliset elämäntavat, hormonitasapaino

Väsymys

Väsymys ei ollut mitenkään yllättävä oire. Kun on vuosikausia pitänyt itseään keinotekoisesti liikkeessä.

Nukahdin jo klo 19 illalla, heräsin klo 4 aamulla ja nukuin päiväunia klo 14-17. Rytmi meni totaalisen sekaisin.

Miksi kahvin juonnin lopettaminen ?

Yllämainitun niin sanotun luonnollisuuden vireystilan lisäksi halusin päästä eroon kahviriippuvuudesta. Kuten mikä tahansa riippuvuus, myös kahviriippuvuus rajoittaa elämää.  Rajoitettu elämä ei ole vapaata elämää. Kahvia on saatava tietyin väliajoin, jonka vuoksi asioita on suunniteltava sen mukaisesti.

  • En esimerkiksi voi lähteä patikoimaan ilman kahvia, joka taas lisää puhtaan veden tarvetta ja tuo lisäpainoa rinkkaan.
  • Automatkoilla on pysähdyttävä kahville tai vähintään otettava sitä termariin mukaan.
  • Jos kahvi loppuu kaapista, on sitä lähdettävä hakemaan kaupasta, vaikka sieltä ei tarvisi ostaa mitään muuta.
  • Työpäivästä ei tule mitään, jos ei ole kofeiinia koneistossa aamusta lähtien.
  • Mitä jos rajat menee kiinni, eikä kahvia voi tuoda maahan?

Voiko olla vapaa ihminen, jos on riippuvainen jostakin näin pienestä asiasta?

Sen lisäksi vaakakupissa painaa ekologiset ja taloudelliset arvot.

Kahvi on 100% tuontielintarvike. Ei ole kovin ekologista roudata sikäli turhaa ruoka-ainetta toiselta puolen maapalloa. Lisäksi kahvin tuotantoon kuuluu muitakin epäeettisiä toimintamalleja, kuten lapsityövoimaa ja  alipalkkausta.

Taloudellisesti taas tuntuu ihan turhalta laitaa kurkusta alas litkua, joka laittaa kehon oman hormonitoiminnan sekaisin. Kahvinjuonti on liki pakollinen toimenpide nykyisessä työkulttuurissa, jossa vaaditaan entistä tehokkaampaa työtahtia ja suoriutumista hektisestä arjesta. Noh, elämä on valintoja… Kahviin minulla meni rahaa noin 200€ /vuodessa, jos ottaa laskuihin mukaan myös maidon, jonka se vaati. Keksin parempaakin tekemistä 200 eurolle.

Olisitko sinä valmis lopettamaan tai vähentämään?