Eläminen pienillä tuloilla – Paljonko minä tienasin 2020?

Etusivu > Arkisto > Eläminen pienillä tuloilla – Paljonko minä tienasin 2020?

Eläminen pienillä tuloilla - Paljonko minä tienasin 2020?

Kevät ja esitäytetyt veroilmoitukset. Ne ovat täällä taas. Moni niitä odottaa; innolla tai kauhulla, mutta odottaa kuitenkin. Miten viime vuosi mahtoi mennä? Onko odotettavissa palautuksia vai mätkyjä? Voisinko jostakin repäistä vielä vähennyksiä? Help!

Satuimme ystäväni kanssa juttelemaan, kuinka on hyvin sääli, ettei veroilmoituksen täyttöä opeteta missään koulussa. En myöskään itse ole saanut siihen oppia kotoakaan. Moni hyvin nuorikin jo kuitenkin käy töissä, omistaa lainaa tai kerryttää kilometrejä, puhumattakaan mahdollisesta jälkikasvusta. Kuka heille kertoo, mihin he ovat oikeutettuja tai velvoitettuja?

Ainakin itselleni veroilmoitus oli pitkään vain lappu, josta katottiin, paljonko tulee rahaa ensi syksynä (olisinko vain kerran saanut mätkyjä). Taisin korjailla ensimmäistä veroilmoitustani vasta ollessani 25-vuotias.

Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot

En ole ihminen, joka välittää paiskia joka päivä 8 tuntia töitä. Ennen olin sellainen, mutta en enää. Suomen progressiivinen verotus pitää huolen, ettei tässä maassa kannata paiskia hikihatussa hommia, sillä verotus kovenee jo hyvin nopeasti.

”Tyhmä liikaa töitä tekee” – tällä motolla pärjää hyvin pitkälle elämässä.

Kyse on siitä, että tekee tehokkaasti oikeita asioita ja karsii turhat. Ei ole mitään syytä viilata pilkkua tai nyhveröidä jonkun täysin merkittömän asian kanssa.

Ajatellaan insinööriä, joka tienaa bruttona noin 4000 €/kk ja tekee täyttä työpäivää. Käteen hänellä jää noin 2500-2700€/kk. Se tekee nettona noin 16-18€/tunti.

Itse teen töitä noin 7-15 h/viikossa. Tuntipalkkani on noin 15-25€/h netto, riippuen työnkuvasta. Pienien vuositulojen takia veroprosenttini pysyy noin 8-12% kieppeillä, jolloin yhdestä työtunnista jää enemmän käteen. Tällöin työn tekeminen on samalla kannattavampaa.

Pienien menojen takia pärjään loistavasti, vaikka teen vähemmän töitä.

Paljonko tienasin vuonna 2020?

Päästetään Sinut jännityksestä. Viime vuoden ansiotuloni olivat viime vuonna 11 000 ja risat. Palautuksia saan reilut pari sataa euroa.

Tällä rahalla minä kustansin vuokran ja ruoan lisäksi:
– Tyttäreni harrastuksen ja elatusmaksut
– Matkustin Rukalle, Norjaan, sekä Leville yöpyen jopa hotelleissa
– Ostin uusia vaatteita
– Maksoin kuntosalijäsenyyttä
– Kävin säännöllisesti hierojalla
– Kävin ravintoloissa ja baareissa joka kuukausi
– Söin kotimaisia marjoja päivittäin
– Kasvatin säästöpossua

Paljonko tienaan vuonna 2021?

Tälle vuodelle yrittäjien arvonlisäveroraja nousi kymppitonnista 15 000 euroon. Tähtään siis siihen, että pysyn yrittäjänä tuon tulorajan alapuolella, jotta minun ei tarvitse tilittää valtiolle tuloistani 24% arvonlisäveroa, vaan saan pitää sen itse ja tehdä hankinnoista vähennyksiä.

Kunnon yrittäjät ehkä sanovat sitä vain puuhasteluksi, mutta se on ihan sama minulle.

Teen myös palkkatöitä, joita otan vuokratyöfirman kautta epäsäännöllisen säännöllisesti. Silti minulla ei ole hinkua tienata enempää kuin tuo 15 000 e, sillä elän sillä jo melko äveriästä elämää silläkin rahalla.

Olen vapaaehtoisesti köyhyysrajan alapuolella, joka on määritelty vuonna 2019 noin 1229 euroon kuukaudessa. Vaikka itse tulen mainiosti tällä toimeen, en silti väheksy muita, joille eläminen tällä rahalla on yhtä tuskaa. Elämäntilanteet, perhekoko ja asumismuodot ovat niin erilaisia.  Jos olisin yksinhuoltaja, jolla olisi 4 teini-ikäistä lasta huollettavana ja asuisin pääkaupunkiseudulla, uisin todennäköisesti taloudellisesti melko syvällä paskassa ja minulla tuskin olisi varaa mihinkään ylimääräiseen.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *