Kuinka perustaa yritys helposti ja edullisesti?

Parasta yritystoiminnassa on, että menestyneimmät yritykset lähtevät usein ”autotallista” ja käytännössä ilman pääomaa ja kalliita vempeleitä. Kun rakennat toimintaasi pikkuhiljaa, sinulla jää aikaa testata sinun tuotettasi tai palveluasi ja kehittää sitä matkalla. Mikäli jokin asia ei toimi, et tipu pilvilinnoista, korkeintaan vain sängynlaidalta.

Isolla riskillä ja velkarahalla perustettu yritys luo stressiä. Stressi tappaa luovuuden ja motivaation. Hyvästäkin yritysideasta saattaa tulla pakollinen taakka ja yrityksen kehittäminen alkaa mennä alamäkeä. Kun yrittäjä ei nauti, ei yrityskään voi edetä. Toki myös velkavivulla voi kasvattaa menestyvät bisneksen, mutta monelle tavalliselle turvallisuuden hakuiselle pienyrittäjälle sopii varmempi vaihtoehto.

Yritystoiminnan aloittamisen muodot ja kustannukset:

Keskityn seuraavissa kappaleissa vain yksinyrittäjien mahdollisimman helppoihin ja edullisiin yritysvaihtoehtoihin. Tästä jää pois byrokratialtaan raskaammat Oy, Ky ja Ay pois listalta.

Toiminimi

Toiminimen perustaminen on helppoa ja nopeaa. Käyt täyttämässä YTJ:n sivuilla lomakkeen, maksat perustamismaksun 60€ ja BÄNG, olet yrittäjä. Teoriassa näin. Käytännössä kuitenkin muutama oleellinen asia:

  • Nimen valinta: Toiminimen valinta on monilla muotoa ”MATTI MEIKÄLÄINEN TMI”, eli käytettään omaa nimeä. Nimeksi voi valita myös yrityksesi nimen. Kaupparekisteristä kannattaa käydä katsomassa, ettei samannimistä yritystä ole samalla paikkakunnalla tai samalla toimialalla. Liian läheltä liippaavat nimet hylätään.
  • Toimialan valinta: Valitse päätoimintaasi lähinnä oleva toimiala. Tästä toimialasta tulee tulla sinun pääasiallinen rahavirta. Lisäksi kannattaa valita ”kaikki muu laillinen liiketoiminta”, joka antaa sinulle valtuudet tehdä halutessasi muutakin.
  • Kirjanpito: Kirjanpito on mahdollista tehdä yksinkertaisena tai kaksinkertaisena. Mikäli olet arvonlisäverovelvollinen, kirjanpito on aina kaksinkertainen. Tällöin aina ehdottomasti suosittelen kirjanpitäjän hankkimista. Kustannukset vaihtelevat hieman kuittimäärästä riippuen, mutta hintahaarukka on 60-150e/kk, kun kuittimäärä on pieni (5 kuittia/kk) tai keskiverto (50 kuittia/kk). Mitä vähemmän kuitteja, sen edullisemmaksi kirjapito tulee.
  • Ennakkoperintä: Tähän rekisteriin kannattaa ilmoittautua. Tämä vastaa palkansaajan tuloveroa. Mikäli lasket arviosi vuoden liikevaihdosta yläkanttiin, saatat maksaa joka kuukausi isoja maksuja vaikkei olisi tulojakaan. Mikäli maksat ennakkoon liian vähän, vuoden lopussa sinua odottaa mätkyt. Mikäli ensimmäinen vuotesi tulos pyörii alle 10 000 euron, sinulla on mahdollisuus maksaa verot kerran vuodessa. Hyödynnä tämä vaihtoehto, mikäli pystyt. Mutta muista, että sinulta on löydyttävä veroihin vaadittava summa tililtä eräpäivänä, joten älä tuhlaa kaikkea rahaa heti. Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen tarkoittaa, ettet ole kuluttajalla töissä, hoidat itse omat verovelvoitteesi ja mahdollistaa sinun kuluttaja-asiakkaillesi mm. kotitalousvähennyksiä.
  • Arvonlisävero: Tähän rekisteriin kuuluminen tarkoittaa sekä vähennyksiä, että velvollisuuksia. Arvonlisävero on sinun tuotteen tai palvelun hintaan laitettava ”maksu”, joka tilitetään valtiolle. Se ei ole koskaan sinun rahaa. Näitä rahoja voidaan lähettää verovirastoon kerran, 4 kertaa tai 12 kertaa kuukaudessa. Useinmiten veron määrä on 24%, joillakin aloilla vähemmän. Joillakin terveyspalveluilla se voi olla 0%. Mikäli ostat jonkun tuotteen yrityksesi käyttöön, saat sen tuotteen alv:n vähentää myymiesi tuotteiden tai palveluiden alv:stä = vähemmän veroa valtiolle lähetettäväksi. Mikäli toimintasi liikevaihto ei ylitä 10 000 e vuodessa, sinun ei ole pakollista hakeutua alv-rekisteriin, mutta tällöin et voi myöskään vähentää ostamiesi tuotteiden alv:tä.

Kevytyrittäjyys: Laskutuspalvelut ja osuuskunnat

Esimerkkeinä näitä palveluita tarjoavista yrityksistä ovat mm. ukko.fi tai eezy.fi. Sinulla ei käytännössä ole omaa yritystä, vaan etsit asiakkaasi, laskutat heitä tämän laskutuspalvelun kautta ja laskutuspalvelu maksaa rahan sinulle palkkana. Tämän kautta et voi tehdä vähennyksiä , et ole alv-velvollinen ja laskutuspalvelu huolehtii puolestasi verojen maksun ja kirjanpidolliset asiat. Laskutuspalvelu ottaa pienen provision tekemästäsi työstä.

Kevyt yrittäjyys on varteenotettava vaihtoehto palvelualoilla, kun sinulla ei ole omaa toimitilaa, sinulla ei ole isoja hankintoja ja haluat kokeilla yritystoimintaasi. Sen voi lopettaa milloin tahansa ja aloittaa milloin tahansa. Kevytyrittäjänä kuulut kuitenkin Eläkevakuutuksen eli YELin piiriin, mikäli ehdot täyttyvät.

Muita huomioita:

  • Vakuutukset: Suosittelen aina hankkimaan yritykselle edes vastuuvakuutuksen, joka kattaa sinun toimintasi aiheuttaman vahingon kustannukset asiakkaallesi. Esim. kampaaja leikkaa saksilla haavan asiakkaan korvaan. Hinta muistaakseni vuosittain noin 90€, mutta vaihtelua on riippuen yhtiöstä ja korvaussummista. Mikäli toimintasi kasvaa ja täyspäiväistyy, on tarjolla lukuisia muitakin vakuutuksia. Niistä lisää jossain muussa artikkelissa.
  • Yrittäjän Eläkevakuutus: eli YEL. Tämä on yksi isoimmista kuluista, mitä yrittäjällä vuosittain on, mikäli aikoo saada hyvän eläketurvan. YELin suuruus määrittelee myös sosiaaliturvasi tason, kuten sairasajan tai vanhempainvapaan tuet. Mikäli yritystoimintasi työpanos jää alle 7958,99 euron vuodessa, et ole YEL-velvollinen, mutta tällöin myöskään eläkkeesi ei kerry. Työpanos lasketaan = paljonko samasta työstä maksettaisiin palkalliselle työntekijälle. (Esim myyjä 12e/h= 7958,99/12=663 tuntia/v, 663h/12kk= 55h/kk. Eli jos teet tuottavaa työtä yli 55h/kk olet YEL-velvollinen). YEL-maksu ei ole sidottu yrityksen liikevaihtoon tai tulokseen. Työpanos ratkaisee. Maksun suuruus vaihtelee henkilökohtaisesti.

Digiyrittäjyys, verkkokauppa vai kivijalka?

Ylhäällä olevissa yritysmuodoissa on läpikäyty joitain yrittäjyyden mukanaan tuomia kustannuksia. Käytännössä kulujahan saa hankittua niin paljon kuin haluaa, mutta aina se ei ole kannattavaa tai tarpeellista. Yritystoiminnan kannattavuuteen kulut kuuluvat myynnin jälkeen toiseksi isompana osana.

Nykyaikana on mahdollista tehdä paljon digitaalisia tuotteita, joita voi käytännössä myydä rajattomasti vain yhdellä käytetyllä työpanoksella. Näitä ovat esimerkiksi verkkokurssit, graafiset digituotteet kuten logot tai e-kirjat. Kuitenkin on paljon toimialoja, joihin puhtaasti digitaalinen yritystoiminta ei sovi, kuten fyysiset tuotteet ja käsillä tehtävät palvelut.

Fyysiset tuotteet on hyvä siirtää ensisijaisesti myyntiin verkkokauppoihin, sillä toimiva verkkokauppa ei sido sinua neljän seinän sisälle odottamaan kauppoja ja kustannukset ovat usein pienemmät. Verkkokaupan voit perustaa vaikka omasta kodista käsin. Verkkokauppojen markkinointi toki syö suhteellisen paljon pääomaa, sillä kilpailu parhaasta näkyvyydestä on kovaa. Verkkokauppavaihtoehtoja on laidasta laitaan; puoli-ilmaisista peruspohjalla olevista täysin kustomoituihin sivuihin.

Käsillä tehtävien palveluiden kustannukset on usein suurimmat. Esimerkkinä voidaan ottaa kauneushoitolat. Toimitilojen vuokraaminen ja ylläpito maksaa. Lisäksi tulee kuluja sähköstä, vedestä, sekä liiketilan vakuutuksista. Liiketilojen ongelmana on myös sijainti. Kivijalkaliikkeiden sijainti on monesti toimivan yritystoiminnan ehdoton edellytys, mutta parhaimmat sijainnit maksaa paljon. Kustannusten hallinta ja budjetointi on avainasemassa. Syrjäisemmällä sijainnilla säästää yllämainituissa kuluissa, mutta toimiva markkinointi nousee elinehdoksi. Jos mahdollista, kokeile toimintaa ”vuokratuolilla” tai pyri tekemään kotoa käsin tai kiertävänä palveluntarjoajana. Kun sinulla on jo hieman asiakaskuntaa, on helpompaa sijoittaa omaan kivijalkaan.

Tämä oli vain pintaraapaisu, kuinka perustaa yritys helposti ja edullisesti. Jäikö jokin askarruttamaan? Kaipaatko apua? Käy vierailemassa MENTOROINTI-sivuilla ja ota rohkeasti yhteyttä!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *